De wereld van de biotechnologie is heel divers. Daarom kan je in de afstudeerrichting Biotechnologie kiezen uit de keuzetrajecten:
cel- en gentechnologie
laborant
omgevingstechnologie (milieu)
voedingsmiddelentechnologie
We gaan samen met jou aan de slag rond verschillende thema’s als cel- en gentechnologie, genetisch gemodificeerde organismen, gentherapie, DNA-fingerprinting, de productie en kwaliteit van voedingsmiddelen. We focussen ook op milieu- en omgevingsthema’s zoals duurzame energieproductie, afvalwaterzuivering en bodemsanering.
Je begint aan een biologisch avontuur van 3 jaar (180 SP).
Je leert de knepen van het vak dankzij deze praktische opleiding. Hierdoor vind je onmiddellijk jouw plaats op de arbeidsmarkt.
Vanaf het eerste jaar leer je een echte labosessie voorbereiden, uitvoeren en verwerken.
Ook de nodige theorie komt aan bod met wetenschappelijke basisvakken (chemie, biologie, ...) en sectorgerichte vakken.
In het tweede jaar verdiep je je voor 10 studiepunten in een keuzetraject. Je hebt de keuze tussen: cel- en gentechnologie, laborant, omgevingstechnologie en voedingsmiddelentechnologie.
In het derde jaar wordt je programma bijna volledig afgestemd op je keuzetraject!
Ook je persoonlijke professionele ontwikkeling rond onderzoek, duurzaamheid, internationalisering en ondernemen wordt zeker niet vergeten!
PXL-diploma's zijn wereldwijd erkend door de NVAO
De Nederlands-Vlaamse Accreditatieorganisatie (NVAO) is opgericht door de Nederlandse en Vlaamse overheid, en is de officiële instantie die een deskundig en objectief oordeel geeft over de kwaliteit van het hoger onderwijs in Nederland en Vlaanderen.
Biotechnologische oplossingen zoeken: medisch gericht, milieu- of voedingsgericht.
Werken met DNA, cellen en microorganismen, en daarbij ontdekken hoe je ze kan gebruiken, veranderen, verbeteren in biotechnologische processen.
Meedenken over duurzame thema’s zoals het omgaan met water, lucht en de bodem en het klimaat van onze kostbare planeet.
Bijdragen tot het creëren van een gezonde en verantwoorde voedselketen.
Je passie voor chemie, biologie of fysica inzetten tijdens verschillende labosessies.
Net dat tikkeltje meer
Onze campus in Diepenbeek ligt in een groene, rustgevende omgeving naast de Universiteit Hasselt. We maken dus niet enkel gebruik van onze eigen laboratoria, maar ook van de labofaciliteiten van onze goede buur, de universiteit.
Binnen het departement PXL-Green & Tech hebben we ook een goed uitgebouwd toegepast wetenschappelijk onderzoek. Met de hulp van onze junior-collega’s zetten we dit onderzoek in voor het ontwikkelen van een duurzame campus.
Onze lectoren zijn mensen met twee voeten in het werkveld die met veel passie hun kennis en ervaringen delen met de studenten.
Verleg je grenzen! Wat dacht je van een stage in het buitenland? Dat is namelijk binnen deze opleiding perfect mogelijk en bovendien een leuke uitdaging!
Contactonderwijs met e-learning combineren, dat kan dankzij ‘mixed learning’. Daarnaast bieden we vrijblijvend ook opfrissingscursussen chemie en rekentechnieken aan voor je aan je academiejaar begint. Zo ben je helemaal klaar om zonder zorgen met je neus in de boeken en de praktijk te vliegen!
Ga je voor omgevingstechnologie, dan ontvang je bij het afstuderen naast je diploma ook het attest voor milieucoördinator B. Mooi meegenomen, toch?
In een vooruitstrevende en snel ontwikkelende samenleving is het belangrijk om up to date te blijven. Hogeschool PXL komt hieraan tegemoet door onder meer ‘micro degrees’ aan te bieden. Het gaat om opleidingsonderdelen uit onze bacheloropleidingen die je apart kan volgen. Wanneer je slaagt voor de examens behaal je een creditattest of ‘micro degree’, waarmee je je kennis kan bewijzen. Het studieprogramma voor een ‘micro degree’ kan je naargelang je persoonlijke behoefte samenstellen in overleg met de trajectbegeleider van de betrokken bacheloropleiding.
De arbeidsmarkt is gretig naar jou op zoek! Met het diploma Bachelor in de Biotechnologie kan je snel aan het werk! Je kan je talenten verder ontwikkelen binnen volgende diensten: onderzoekslaboratoria en biotechnologische bedrijven actief in de medische sector en farmacie, biotechbedrijven die DNA technologie of microbiologische technieken toepassen, (milieu-) adviesbureaus, voedingsbedrijven, gemeentelijke, Vlaamse of federale overheid (VMM, VLM, OVAM, ...), Federaal voedselagentschap (FAVV), omgevingsstudiebureaus, ...
Wat mag je zoal op je visitekaartje plaatsen? Wat dacht je van laboratorium-medewerker, kwaliteitsmanager, productontwikkelaar, voedselcontroleur, milieuambtenaar, milieucoördinator B, …?
Wil je je cv aanvullen met een academische master? Dat kan gerust via een schakelprogramma van 1 jaar. Een Master in de Biomedische wetenschappen, Master in de Biotechnologie, Master in de Milieuwetenschappen, Master in de Biowetenschappen. Het zijn allemaal opties!
Kan je het goed uitleggen? Dan is voor de klas staan misschien iets voor jou? Via de Educatieve bachelor secundair onderwijs kan je in 1 jaar (60 SP) ook het diploma van leraar behalen.
Postgraduaten die je nadien kan volgen, zijn o.a. Milieucoördinator A en B of een Bachelor-na-Bachelor Bio-informatica.
Kijk zeker ook even naar het filmpje “BTL-jobmogelijkheden” onder het tabblad ‘video’s’! Het geeft een overzicht van de bedrijven of instellingen, en de functies waarin biotechnologen terechtkomen.
Waarom Hogeschool PXL?
Grote connectie met het werkveld dankzij een uitgebreid netwerk.
ICT-ondersteund onderwijs.
Faciliteiten (werkstudenten, topsporters, ...).
Inspraak van studenten.
Erkende diploma's door de NVAO.
Veel gastcolleges om feeling te krijgen met het werkveld.
Warme en kwaliteitsvolle hogeschool.
Kans om tijdens je opleiding deel te nemen aan projectmatig wetenschappelijk onderzoek.
Sterke samenwerking tussen al onze opleidingen.
Mogelijkheid om tijdens je studie je eigen bedrijf op te starten via PXL-UHasselt StudentStartUP.
Beste studentencatering van Limburg.
Eigen huisvesting en partner van Limburgs kamerbestand.
Zeer ruim sportaanbod.
Studentenverenigingen.
Gevarieerd cultuuraanbod van optredens tot poëzieavond.
Onze studenten noemen we junior-collega's.
En natuurlijk nog veel meer ...
Studeren in Hasselt
Als hoofdstad van Limburg is Hasselt een boomende studentenstad. Hasselt heeft een overzichtelijk en gezellig stadscentrum met een bloeiend aanbod aan drink- en eetgelegenheden, gezellige pleintjes én scoort hoog als een van de grootste winkelsteden van Vlaanderen. Het ruime aanbod aan studentenkoten, dicht bij de campussen, kent prijzen die iets onder het landelijke gemiddelde liggen.
Om na het studeren te ontspannen, is er een ruim aanbod gaande van megadancing Versuz, club Forty Five tot de gezellige uitgaanszaken op het Dusartplein en in de binnenstad. Op cultureel en sportief gebied zijn er tal van mogelijkheden waaronder het Kapermolenpark en -zwembad, sport- en fitnesscentra, het Cultuurcentrum, de Muziekodroom met een uitgebreid aanbod inclusief studentenkortingen. Het jaarlijks weerkerend sportief hoogtepunt is de regatta op het Albertkanaal waar de Limburgse hogeronderwijsinstellingen een 'Cambridge tegen Oxford'-gevoel creëren. De hoogdag voor studenten is de officiële start van het academiejaar: de Student Take-Off. Op zoek naar kwaliteitsvolle opleidingen, studentenkoten, lekker eten en drinken, muziek, sport en ontspanning? Hasselt heeft het! www.studentinhasselt.be
Studentenvoorzieningen voor iedereen
STUVO helpt het studentenleven zo aangenaam mogelijk te maken. Zij staan onze junior-collega's bij in financiële kwesties, emotionele en relationele moeilijkheden. Ze helpen in de zoektocht naar een kot of studentenjob. Creëren de mogelijkheid om goedkoper te gaan sporten en aan culturele activiteiten te doen. Bieden mogelijkheden voor vervoer van en naar de campussen. En verzorgen onze studenten en bezoekers met heerlijke maaltijden. www.pxl.be/voorzieningen
Sterke & warme studentenbegeleiding
Een juiste studie kiezen, is een belangrijke opstap naar je toekomst. Onze studentenbegeleiders helpen je bij elke stap in dit keuzeproces. Ze steunen en begeleiden je doorheen je hele studieloopbaan aan onze hogeschool en sturen bij waar nodig. Binnen elke opleiding bieden onze deskundige collega's ondersteuning via dagdagelijkse coaching en begeleiding die dicht bij jou als student staan. Onze hogeschool zet extra in op een integrale begeleiding die doorloopt tijdens alle fasen van de studieloopbaan van de student. www.pxl.be/studentenbegeleiding
De wereld van de biotechnologie is heel divers: we gaan samen met jou aan de slag rond thema’s als cel- en gentechnologie, genetisch gemodificeerde organismen, gentherapie, DNA-fingerprinting, de…