Heb je een natuurlijke affiniteit voor creativiteit en wil je die gebruiken om anderen te helpen? Droom je ervan om een verschil te maken in mensenlevens door middel van kunst en therapie? Dan is de Bachelor-na-bachelor Creatieve Therapie Beeldend perfect voor jou!
Wat houdt deze opleiding in?
Heb jij een passie voor creativiteit en wil je deze inzetten om anderen te helpen? Met de Bachelor-na-bachelor Creatieve Therapie (beeldend) aan de PXL in Hasselt maak je een verschil in het leven van mensen door middel van kunst en therapie.
Deze praktijkgerichte opleiding combineert artistieke vaardigheden met therapeutische benaderingen en leidt je op tot een professioneel beeldend creatief therapeut. Je leert hoe je het beeldend medium methodisch kunt inzetten in diverse behandelsettingen zoals de geestelijke gezondheidszorg, gehandicaptenzorg, jeugdzorg en onderwijs.
Met een sterke focus op ervaringsgerichte therapie, biedt deze opleiding jou de kans om je creativiteit te gebruiken als krachtig hulpmiddel in de begeleiding en behandeling van cliënten.
Start jouw reis naar een betekenisvolle carrière in de creatieve therapie bij ons!
Jouw opleiding:
Creatieve Therapie beeldend is een handelings- en ervaringsgerichte vorm van therapie. De cliënt doet ervaring op door te handelen in het beeldend medium, door het medium waar te nemen en waar mogelijk te reflecteren over de ervaringen in en met het medium.
Onze opleiding leidt beeldend creatief therapeuten op die het beeldend medium op methodische wijze en vanuit verschillende belangrijke therapeutische referentiekaders inzetten in de behandeling en begeleiding van cliënten en zorgvragers in diverse behandelsettingen. Voorbeelden zijn geestelijke gezondheidszorg, gehandicaptenzorg, jeugdzorg en onderwijs.
Voor elke student een traject op maat.
De opleiding 'Creatieve Therapie beeldend' kan je volgen in:
Dagonderwijs (deeltijds)
Flexibel studeren
Op elk moment in je leven moet je kunnen verder studeren en opklimmen naar een niveau dat bij je past. Hogeschool PXL zet zich in voor trajecten en voorzieningen die flexibel studeren bevorderen.
De beschikbare opties variëren afhankelijk van de opleiding en jouw individuele situatie. Wil je zekerheid over jouw mogelijkheden? Neem dan contact op met je trajectbegeleider via de contactgegevens onderaan deze pagina.
Programma
De opleiding heeft een voortraject van maximaal 24 studiepunten, gevolgd door een 60 studiepunten tellende bacheloropleiding over twee jaar, inclusief stage. Het omvat een mix van kennis, artistieke vaardigheden en therapeutische benaderingen.
Praktische info
De lessen starten de eerste donderdag van het academiejaar en gaan elke donderdag en vrijdag door op campus Guffenslaan in Hasselt. Alle opleidingsfases starten elk jaar in september. Je kan je dus elk academiejaar inschrijven voor onze opleiding.
Kandidaat-studenten die de opleiding Creatieve Therapie beeldend willen volgen moeten deelnemen aan een opleidingsadviesgesprek. In dit gesprek wordt gepeild naar kennis van de sector, motivatie, vooropleiding, bevorderende/belemmerende persoonlijke omstandigheden, enz. zodat een degelijk advies gegeven kan worden in functie van het slagen in de studie. Dit blijft een advies, met andere woorden het is geen toelatingsgesprek. Ook mogelijke vrijstellingen worden dan bepaald.
In dit gesprek toon je eveneens aan affiniteit en basiskennis in het beeldend medium te hebben door het presenteren van een analoog portfolio. Na het gesprek ontvang je een van de volgende adviezen: positief, positief met aanbevelingen tot bijwerken van instapcompetenties (bijvoorbeeld zelfstandig artistic skills uitbreiden), of negatief advies.
Heb je interesse? Stuur dan tijdig je schriftelijke kandidatuur, met curriculum vitae en motivatie voor deelname aan de opleiding naar coördinator Instroom Lesley Vermeyen op lesley.vermeyen@pxl.be.
Inschrijving en financiën
Inschrijven kan na een opleidingsadviesgesprek. Inschrijven kan tot 31 dagen na start lessen en kan zowel op de campus met begeleiding of online via voorinschrijving.
Het studiegeld bedraagt een vast bedrag van €575,90 plus € 27,50 per studiepunt. Er zijn opties voor vermindering op basis van financiële situatie Voor deze opleiding wordt een aanvraag ingediend voor betaald educatief verlof. Als deze aanvraag goedgekeurd wordt, kunnen opleidingscheques aanvaard worden. Betalingen via KMO-portefeuille worden aanvaard. Voor meer informatie kan je terecht op het mailadres studiegelden@pxl.be.
Meer informatie over betalingsmodaliteiten, Vlaams opleidingsverlof en KMO-portefeuille zijn beschikbaar via de sociale dienst (socialedienst@pxl.be).
Evaluatie en attestering
De evaluatie omvat een mix van kennistoetsen, vaardigheidstoetsen, simulatietoetsen, reflectieverslagen en presentaties. Het eindniveau wordt getoetst aan de hand van een bachelorproef en stage.
Ontdek hoe jouw academiejaar eruit zal zien:
Academische kalender studenten academiejaar 23-24
En wat na het behalen van je diploma?
Jouw toekomst
Met een diploma in de Bachelor-na-bachelor Creatieve Therapie (beeldend) beschik je over talrijke jobmogelijkheden in diverse zorg- en welzijnssectoren.
Je kunt aan de slag als beeldend creatief therapeut in de geestelijke gezondheidszorg, gehandicaptenzorg, jeugdzorg en onderwijs. Daarnaast zijn er mogelijkheden binnen ziekenhuizen, revalidatiecentra, en instellingen voor ouderenzorg.
Ook kun je als zelfstandige therapeut een eigen praktijk opzetten of deelnemen aan multidisciplinaire teams waar jouw unieke expertise een waardevolle aanvulling vormt.
Door jouw vermogen om kunst en therapie te combineren, bied je cliënten nieuwe manieren om te communiceren, te reflecteren en te groeien, wat jouw rol onmisbaar maakt in de moderne zorg.
Verder studeren
Ben je na jouw bachelor-na-bacheloropleiding nog niet uitgestudeerd? Dan kan je via een schakelprogramma schakelen naar allerlei masteropleidingen. Vaak kan dit in twee jaar.
Hoelang duurt de opleiding? Drie jaar*. * voor mensen met een bachelordiploma Ergotherapie is er mogelijkheid tot verkorte studieduur. Je opleiding duurt dan twee jaar. Dit bespreek je in jouw opleidingsadviesgesprek voor aanvang van de opleiding.
Is de opleiding avondonderwijs? Nee, de opleiding is halftijds dagonderwijs, de lessen vinden plaats tussen 8u30 en 17u30 op campus Guffenslaan in Hasselt.
Op welke dagen gaan de lessen door? Elke donderdag en vrijdag, met uitzondering van wettelijke schoolvakanties van het hoger onderwijs, en een occasionele lesvrije dag of lesvrij dagdeel.
Hoe weet ik welke les wanneer doorgaat? Het lesrooster wordt ten laatste drie weken op voorhand online gepubliceerd via je PXL account. Ga ervan uit dat je elke donderdag en vrijdag les hebt op de campus.
Kan ik de lessen online volgen? Nee, de lessen vinden grotendeels plaats op de campus wegens de praktische aard van de opleiding. Leren hoe je een goede therapeut wordt, doe je samen met je medestudenten in onze klassen en ateliers. Af en toe ga je op verplaatsing, moet je je online voorbereiden door het bijwonen van een e-learning module of vind er een les online plaats. Dit is uitzonderlijk en wordt tijdig gecommuniceerd.
Kan ik de lessen en leerinhouden thuis zelfstandig verwerken? Nee, we verwachten deelname aan de lessen op de campus. Nogmaals, leren hoe je een goede therapeut wordt, doe je samen met je medestudenten in onze klassen en ateliers, en met feedback voor en van elkaar.
Welk diploma krijg ik na het behalen van deze opleiding? Je ontvangt na het met goed gevolg afronden van alle opleidingsonderdelen, het door de Belgische overheid erkende bachelordiploma in de Creatieve therapie.
Moet ik een toelatingsproef doen? Iedereen die zich wil inschrijven dient eerst een opleidingsadviesgesprek aan te vragen (per mail bij lesley.vermeyen@pxl.be). Hier peilen we naar jouw vooropleiding en voorkennis, je beeldend mediumvaardigheden en je verwachtingen van de opleiding. We bespreken samen de haalbaarheid van de opleiding om een goede inschattingskans te maken en zeker te zijn dat je in deze opleiding op jouw plaats terechtkomt. Na dit gesprek krijg je een attest waarmee je je kan inschrijven.
Kan ik werken terwijl ik de opleiding volg? Het is een halftijdse opleiding, dus je bent halftijds aan de slag om alle leerinhouden voor te bereiden, te verwerken, groepsopdrachten uit te voeren, literatuur te lezen, ed. Wij raden aan om te combineren met een halftijdse baan. Studenten die meer werken komen vaak met studiebelasting in de problemen.
De opleiding Creatieve therapie beeldend volgt systematisch haar kengetallen op en houdt rekening met de tevredenheid van studenten en personeel. Consulteer het overzicht van de meest recente kengetallen van de opleiding.
De opleiding werkt in het kwaliteitszorgsysteem voor opleidingen van Hogeschool PXL systematisch aan haar kwaliteit. Zo wordt de opleiding regelmatig onderworpen aan een externe opleidingsbeoordeling waarin een onafhankelijke externe commissie de kwaliteit van de opleiding beoordeelt. Alle informatie over de kwaliteit van de opleiding en de meest recente opleidingsbeoordeling kan je raadplegen door op de kwaliteitszorgfiche hieronder te klikken.
In het rapport van de kwaliteitstoets 2 (2020) en de kwaliteitstoets 1 (2021) vindt u meer details over het afgelegde traject van de opleiding en de aanpak van haar verbeterpunten.
Ook de kwaliteit van Hogeschool PXL wordt regelmatig door een onafhankelijke externe commissie beoordeeld. Lees meer over het positieve rapport van Hogeschool PXL in de instellingsreview.
PXL-diploma's worden wereldwijd erkend door de NVAO. De Nederlands-Vlaamse Accreditatieorganisatie (NVAO) is opgericht door de Nederlandse en Vlaamse overheid, en is de officiële instantie die een deskundig en objectief oordeel geeft over de kwaliteit van het hoger onderwijs in Nederland en Vlaanderen.