Je koestert grote, maar dure plannen en vindt er geen sponsor voor? Je moet zelf (een deel) van je studiekosten betalen? Je wil wat bijverdienen tijdens vrije lesdagen of vakanties? Met andere woorden: je zoekt een studentenjob! Maar hoe zit dat nu juist? Hoeveel mag je werken? Wat zijn de regels? En… Waar vind je zo’n job?
Studentenarbeid zit in de lift en dat is logisch. Voor jou als student kan dit een manier zijn om andere mensen te leren kennen of om werkervaring op te doen: je maakt kennis met de arbeidsmarkt, je leert met collega’s en een 'baas' om te gaan, je oefent een aantal technische en sociale vaardigheden (zoals stiptheid, orde, verantwoordelijkheidszin, creativiteit, ...). En dat je bij dit alles ook nog iets verdient, is toch mooi meegenomen!
Op zoek naar een vacature? Maak gebruik van ons Career Center!
PXL Career Center, ken jij dat al? 😊
Of ben jij gewoon vooruitdenkend en op zoek naar een (studenten)job, een stageplaats, tips & tricks… OF ben je gewoon nieuwsgierig naar wat ons Career Center te bieden heeft? Neem dan eens een kijkje op https://pxl.jobteaser.com.
Wat is het PXL Career Center?
PXL Career Center is een platform exclusief voor PXL studenten. Bedrijven kunnen hier doelgroepgericht vacatures en evenementen plaatsen.
Op PXL Career Center vind je alles omtrent carrièrebegeleiding en oriëntatie:
- - internationale & lokale vacatures
- - stages
- - studierelevante studentenjobs
- - interessante workshops
- - events
- - sollicitatietips
Wat kan je nu al doen?
Maak nu je persoonlijk profiel aan waarin je interessante input binnen jouw profiel en wensen te zien krijgt. (Good to know: Binnenkort zal je zelfs heel eenvoudig met je PXL-gegevens kunnen inloggen!). Daarnaast kan je je C.V. uploaden zodat bedrijven jou ook persoonlijk kunnen contacteren.
Geef je professionele carrière een kickstart en registreer je nu via https://pxl.jobteaser.com
Zo stoom je je trouwens al helemaal klaar voor het jobevent!
SAVE THE DATE!
Het jobevent komt er weer aan: 16 + 17 FEBRUARI 2023
Inschrijven kan binnenkort via het PXL Career Center (onder het kopje ‘Evenementen’) en zo blijf je ook na het jobevent op de hoogte van interessante vacatures! Houd onze nieuwsbrief, maar ook onze sociale media in de gaten voor meer info over de inschrijving.
Nog vragen? Stuur een mailtje naar careercenter@pxl.be
Deze vacatures voor jobstudenten staan momenteel open binnen Hogeschool PXL
Randstad Young Talents
Wil je graag een centje bijverdienen als jobstudent? Lijkt een studierelevante studentenjob jou wat? Stel jouw vragen aan de jobcoaches van Randstad en kom te weten wat mogelijk is. Op het einde van jouw studie zal je overstappen naar de arbeidsmarkt. Randstad Young Talents begeleidt je graag in de zoektocht naar je eerste job. Ook met vragen over je cv en motivatiebrief kan je bij hen terecht.
Kortom: zoek je een studierelevante bijbaan, heb je vragen rond solliciteren/CV/motivatiebrief of ben je op zoek naar die eerste job? Aarzel niet en maak een afspraak bij Randstad Young Talents (Hasselt).
Hoe schrijf je in?
Stuur een mailtje naar youngtalents_hasselt@randstad.be, laat weten welke momenten (dag+uur) passen voor jou en wij sturen je een meeting-invite!
Ben je student (3e bachelor/master) of pas afgestudeerd? Heb je vragen rond CV, motivatiebrief, solliciteren...? Of ben je op zoek naar een studierelevante bijbaan/startersjob? Plan zelf een online coaching-sessie in met iemand van Randstad Young Talents via deze link!
Maak een vliegende start op de arbeidsmarkt
CV-building. In het buitenland is het al best ingeburgerd, bij ons is het nog vrij nieuw.Het betekent dat je als student en carrièrestarter bewust bezig bent met je professionele toekomst. Dat je, onder andere, kiest voor (studenten)jobs waarmee je je competenties aanscherpt en je cv steeds verder uitbouwt.
De PXL gelooft in die aanpak. Om jou hierin maximaal te ondersteunen sloten we een uniek en vernieuwend partnerschap met Randstad. Zo sta jij op de eerste rij om je tanden te zetten in interessante (studenten)jobs.
Van studie naar carrière in één vloeiende beweging
Zoek je een bijbaan in de lijn van je studies? Of ben je pas afgestudeerd en op zoek naar een boeiende functie? Randstad helpt je aan een interessante uitdaging bij een potentiële nieuwe werkgever.
Zit je met vragen omtrent je cv, hoe je moet solliciteren, of over de wetgeving in verband met studentenjobs? Ook dan ben je bij Randstad aan het juiste adres.
Individuele coaching
Heb je interesse in een studierelevante bijbaan, een startersbaan of heb je nood aan een CV/motivatiebrief-screening of wat algemene tips rond solliciteren?
Regel dan nu je individuele coaching met Caroline/Lore en maak een afspraak via deze link.
Voor meer informatie en vacatures voor studenten en starters, surf je naar www.randstadyoungtalents.be
VDAB
Vind een job als jobstudent
In deze deeldatabank vind je allerlei studentenjobs daar waar je studeert, woont, waar dan ook. Klik op onderstaande link om een overzicht te verkrijgen.
Bijna afgestudeerd?
Ben je bijna afgestudeerd en stel jij jezelf vragen als: Wat is mijn toekomst na PXL? Hoe vind ik de arbeidsmarkt? Wat moet ik weten als ik mijn eerste baan aanvang? Hoe schrijf ik me in bij VDAB? Kan ik ook in het buitenland gaan werken?
VDAB4Students kan je vraag beantwoorden of helpt je zoeken naar een antwoord.
Wat stelt dat dan voor?
- Voor individuele vragen of begeleiding kan je contact opnemen met de jongerenconsulenten:
- Sandra Knapen (sandra.knapen@vdab.be)
- Willem Hendrix (willem.hendrix@vdab.be)
- Een overzicht met praktische tips en info kan je hier terugvinden.
- Er worden ook informatiesessies georganiseerd in groep met betrekking tot verschillende thema’s. Onder 'begeleiding en support' vind je terug wanneer volgende sessies gepland staan.
Interimkantoor
Ga zeker ook eens langs bij de verschillende interimkantoren. Misschien hebben zij wel iets waar je naar op zoek naar bent?
FAQ
-
Mag je werken en studeren tegelijk?
Dat kan. Studeren en werken zijn combineerbaar.
Als jobstudent
- Je mag werken als jobstudent zolang studeren je hoofdactivieit is en je studentenarbeid daar duidelijk ondergeschikt aan is.
- Wie avondschool of een andere vorm van onderwijs met beperkt leerplan volgt, kan geen studentenarbeid verrichten.
Als reguier werknemer
- Het staat je als regulier werknemer steeds vrij om bijkomend te studeren. En ook andersom: het staat je als student steeds vrij om te werken.
Hogeschool PXL wilt studenten die werken maximaal ondersteunen. Klik hier voor meer info over het statuut van 'werkstudent'.
-
Werk ik als jobstudent of als werkstudent?
De termen jobstudent en werkstudenten worden vaak (verkeerdelijk) door elkaar gebruikt.
Een jobstudent is iemand die werkt binnen een jobstudentenovereenkomst en die hierop minder sociale bijdrage dient te betalen. Dit kan voor maximaal 475 uur.
wat een werkstudent is, is afhankelijk van de context:
- een student die normale socialezekerheidsbijdragen betaald (vb. wanneer dat de student niet mag werken binnen een studentenovereenkomst of wanneer de 475 uren aan verminderde bijdragen zijn opgebruikt)
- een student die werken en studeren combineert binnen een statuut van de dienst studentievoortgang.
-
Hoeveel mag je bijverdienen als student?
In principe mag een jobstudent zoveel verdienen als hij wil.
Het bedrag dat de student verdient, kan echter wel gevolgen hebben voor de belastingen. Vanaf een bepaald bedrag is de student niet meer ten laste van de ouders en betalen de ouders meer belastingen. De student zal pas zelf belastingen betalen als hij op een kalenderjaar een hogere grens overschrijdt.
Actuele bedragen kan je terugvinden op de website van Centen Voor Studenten.
-
Verlies je je kindergeld / groeipakket als je werkt als jobstudent?
Hoeveel u verdient als jobstudent, speelt in principe geen rol voor het Groeipakket waar u recht op hebt. Het aantal uren dat u als student (18 tot 25 jaar) mag werken, is wel van belang. U mag maximaal 475 uren per jaar via een studentenovereenkomst werken om te profiteren van een verminderde sociale bijdrage en om uw recht op het Groeipakket te behouden.
Als u als student via een gewoon contract (dus geen studentenjob) werkt en de normale sociale bijdragen betaalt, dan mag u tot 80 uren per maand werken. Als u meer dan 80 uur werkt in een maand, dan valt uw recht op het Groeipakket weg voor die maand.
-
Hoeveel uren mag je werken als jobstudent?
Je mag per kalenderjaar maximaal 475 uren werken onder een studentencontract, volledig vrij op te nemen tijdens het gehele jaar.
- Je kan je gepresteerde uren zelf opvolgen via www.studentatwork.be!
- Zijn je uren op? Dan kan je nog steeds werken, maar dan betaal je, net als andere werknemers, volledige sociale zekerheidsbijdragen.
-
Moet ik belastingen betalen als ik een studentenjob doe?
Nee, tenzij je meer verdient dan een bepaald bedrag. Dat maximumbedrag verandert elk jaar. De laatste stand van zaken vind je op de website van FOD Financiën. Algemeen gesteld mag je vrij veel verdienen als jobstudent vooraleer je hiervoor het jaar erna belastingen moet betalen.
Voor actuele bedragen kan je ook steeds terecht op de website van Centen voor Studenten!
-
Moeten mijn ouders belastingen betalen als ik een studentenjob doe?
Nee, tenzij je zoveel verdient dat je niet meer 'ten laste' bent van je ouders. De grensbedragen waarbij je niet meer ten laste bent, veranderen elk jaar. Algemeen gesteld mag je vrij veel verdienen vooraleer je ouders hiervoor het jaar erna meer belastingen moeten betalen.
Voor actuele bedragen kan je steeds terecht op de website van Centen voor Studenten!
-
Bruto en netto: wat is het verschil?
Het brutoloon is het loon dat de werkgever verschuldigd is aan zijn werknemer. De werkgever trekt de sociale bijdragen en de belastingen (bedrijfsvoorheffing) die een werknemer verschuldigd is daarvan af. Het bedrag dat overblijft is het nettoloon.
Als je werkt met een studentenovereenkomst en je blijft binnen je contingent, dan ben je aan de sociale zekerheid alleen een solidariteitsbijdrage verschuldigd. Die is een stuk lager dan de normale sociale bijdrage.
Als je alleen de solidariteitsbijdrage betaalt, hoef je in de meeste gevallen ook geen belastingen te betalen. Je moet wel een aangifte indienen.
-
Waar vind ik informatie over studentenarbeid?
Surf naar de website www.studentatwork.be. Je kan er online berekenen hoeveel dagen je per jaar mag werken en vindt er interessante info in mensentaal.
Je kan ook bellen naar het contactcenter 02 545 50 77 (elke werkdag van 7 - 20 uur).
Daarnaast verspreid de Vlaamse Overheid ook deze informatie.
Je kan tot slot ook steeds terecht op de website van Centen voor Studenten!
-
Kan ik na mijn studies nog als jobstudent werken?
Ja. Nadat je bent afgestudeerd in juni kan je nog een studentenjob doen in de zomervakantie. Als je in juni je diploma behaalt, mag je nog tot 30 september van dat jaar werken tegen verminderde sociale bijdragen.
Opgelet: als je na afloop van je studentenjob onmiddellijk bij dezelfde werkgever als gewone werknemer aan de slag gaat, moet de aard van je gewone job duidelijk verschillen van die van je studentenjob. Het is namelijk niet de bedoeling dat je werkgever de studentenjob gebruikt als een proefperiode voor de gewone job.
Als je in januari afstudeert en je inschrijft als werkzoekende bij de VDAB, kan je niet meer als jobstudent werken.
Als je je studie stopzet met de bedoeling het volgende academiejaar eventueel verder te studeren (een vervolgopleiding of een volledig nieuwe opleiding), en de gekozen opleiding wordt pas in september voor het eerst opnieuw georganiseerd, dan mag je in de periode tussen het stopzetten en de start van het nieuwe academiejaar in september, nog werken als jobstudent. Mààr dat is alleen mogelijk als je in die periode geen ander statuut dan dat van student hebt. Je mag dus niet ingeschreven zijn als werkzoekende of een of andere uitkering krijgen.
-
Kan je werken als jobstudent aan Hogeschool PXL?
Ja, op de verschillende campussen van Hogeschool PXL wordt regelmatig beroep gedaan op jobstudenten. Neem zeker een kijkje in het PXL Career Center via https://pxl.jobteaser.com/!