Onze wereld verandert voortdurend, maar het verlangen naar gezondheid blijft een constante. Als verpleegkundige biedt je kwaliteitsvolle zorg aan patiënten en cliënten met diverse hulpvragen. Je werkt samen in een team met collega’s verpleegkundigen, artsen, zorgkundigen en ander paramedisch geschoold personeel. Als je kiest voor een engagement binnen de gezondheidszorg, dan kies je voor verantwoordelijkheid en creativiteit. Verantwoordelijkheid voor het zorgproces van mensen en creativiteit bij het oplossen van complexe zorgsituaties waarmee je dagelijks geconfronteerd zal worden. Voel jij je hart al sneller kloppen? Welkom!
Neemt je 4 jaar lang mee op verpleegkundig avontuur (240 SP).
Je krijgt les in kleine groepen en werkt aan de hand van reële opdrachten uit het werkveld.
We integreren biomedische, humane en verpleegkundige wetenschappen in de verschillende opleidingsonderdelen.
Naast verpleegtechnische leer je ook heel wat communicatieve vaardigheden tijdens simulatieonderwijs op school of tijdens stages in de praktijk. Kortom, naast leren in de klas wordt meer dan de helft van het onderwijs aangeboden in direct contact met de werkvloer.
De studiematerie is evenwichtig verdeeld met om de 8 weken een examenperiode.
Indien je reeds een graduaatsdiploma Verpleegkunde of Bachelor in de Vroedkunde behaald hebt, kan je een bachelordiploma Verpleegkunde behalen via het volgen van een Brugprogramma Verpleegkunde.
PXL-diploma's zijn wereldwijd erkend door de NVAO
De Nederlands-Vlaamse Accreditatieorganisatie (NVAO) is opgericht door de Nederlandse en Vlaamse overheid, en is de officiële instantie die een deskundig en objectief oordeel geeft over de kwaliteit van het hoger onderwijs in Nederland en Vlaanderen.
Samenwerken met verschillende disciplines binnen de gezondheids-en welzijnszorg.
Je creativiteit inzetten om complexe zorgsituaties op te lossen.
Net dat tikkeltje meer
Onze campus ligt in het centrum van Hasselt. Je krijgt les in 'skills labs' waar je met het meest recente didactisch materiaal oefent aan de hand van cases.
We werken aan de hand van Probleem Gestuurd Onderwijs (PGO). Je onderzoekt dus realistische cases met behulp van wetenschappelijke literatuur. Op die manier leer je makkelijker theoretische kennis vertalen naar concrete situaties op de werkvloer.
Er zijn ruime mogelijkheden om internationale ervaringen op te doen. Zo kan je stagelopen binnen Europa maar ook ver daarbuiten (zoals Ethiopië, Ghana, India, …).
Onze lectoren zijn mensen met twee voeten in het werkveld. Ze delen bovendien met veel passie en overtuiging hun kennis met de studenten.
Probleem Gestuurd Onderwijs (PGO)
De dagdagelijkse beroepsuitoefening in het werkveld vormt binnen het Probleem Gestuurd Onderwijs het vertrekpunt van analyses met medestudenten en lectoren.
In kleine groepen van ongeveer 14 junior-collega's, de zogenaamde onderwijsgroepen, is er een continue coaching van het leerproces door de lector. Wekelijks zijn er nog enkele hoorcolleges waar theoretische en praktische kaders uiteengezet worden. Verpleegtechnische en communicatieve vaardigheden worden aangeleerd via practica. In totaal omvat de opleiding 2.300 uur stage, verspreid over de vier opleidingstrajecten.
De klassieke vakken zijn geïntegreerd in casussen, gerelateerd aan de dagelijkse beroepspraktijk. De inhouden worden thematisch geordend en aangeboden in een 'blok' van een zevental weken. Studiematerialen zoals het blokboek, de basisboeken en de literatuurklapper vormen de leidraad doorheen het blok. Aan het einde van elk blok volgt een bloktoets. De gespreide examens zorgen voor optimale mogelijkheden tot flexibilisering.
Het avondtraject richt zich tot werkenden die een carrièreswitch naar de zorgsector overwegen. We stellen meermaals vast dat iemand door contact met de zorgsector goesting krijgt om zelf de stap te zetten naar een job in de zorg. Vaak is het aantal lesdagen of contacturen, evenals het verlies aan inkomen door stopzetten van de job een hinderpaal om de uiteindelijke sprong te wagen. Hierdoor loopt de zorgsector heel wat broodnodige talenten mis! Alle informatie vind je in de infobrochure van de avondopleiding.
Wanneer je wenst in te schrijven in het werktraject Bachelor in de Verpleegkunde, dien je eerst een toelatingsbewijs te bekomen. Hiervoor kan je contact opnemen met het opleidingshoofd Monique Ratajczak (monique.ratajczak@pxl.be – 0472 85 48 41) of de trajectbegeleidster Kirsten Theunis (kirsten.theunis@pxl.be – 0479 83 40 02) van de opleiding.
Brugprogramma Verpleegkunde (Verkorte opleiding)
Het brugprogramma verpleegkunde richt zich tot personen die in het bezit zijn van een diploma gebrevetteerde verpleegkundige, gediplomeerde verpleegkundige (4de graad) of gegradueerde HBO5-verpleegkundige (HBO5). Alles over het brugrprogramma vind je in de infobrochure.
Verkorte bachelor Verpleegkunde na Vroedkunde
De verkorte bachelor wordt in een specifiek traject georganiseerd, waarbij dezelfde competenties nagestreefd worden als in de reguliere opleiding tot Bachelor in de Verpleegkunde. Meer informatie vind je in onze infobrochure.
Micro degrees
In een vooruitstrevende en snel ontwikkelende samenleving is het belangrijk om up to date te blijven. Hogeschool PXL komt hieraan tegemoet door onder meer ‘micro degrees’ aan te bieden. Het gaat om opleidingsonderdelen uit onze bacheloropleidingen die je apart kan volgen. Wanneer je slaagt voor de examens behaal je een creditattest of ‘micro degree’, waarmee je je kennis kan bewijzen. Het studieprogramma voor een ‘micro degree’ kan je naargelang je persoonlijke behoefte samenstellen in overleg met de trajectbegeleider van de betrokken bacheloropleiding.
Met het diploma van bachelor verpleegkundige ben je algemeen en onmiddellijk inzetbaar in diverse zorgdomeinen binnen de gezondheids- en welzijnszorg. Denk maar aan ziekenhuizen, welzijnszorg, farmaceutische industrie, thuiszorg, ouderenzorg, gehandicaptenzorg, revalidatiecentra, geestelijke gezondheidszorg, zelfstandig verpleegkundige, …
Je schoolcarrière afsluiten met een masterdiploma? Een academische master behalen kan via een schakelprogramma, vaak in 2 jaar. Wat dacht je van een Master in de Verpleegkunde en Vroedkunde, Master in de Seksuologie, Master in Gezondheidswetenschappen, Master in Systeem- en Procesinnovatie of Master in het Management en beleid van de gezondheidszorg. Schakelen naar andere academische masteropleidingen is ook mogelijk.
Staat je tong nooit stil en leg je het graag uit? Via de Educatieve bachelor secundair onderwijs kan je in 1 jaar (60 SP) het diploma van leraar behalen.
Hogeschool PXL biedt de bachelor-na-bachelor Zorgmanagement en Creatieve therapie aan.
Daarnaast biedt Hogeschool PXL nog tal van postgraduaten aan: Gipsverpleegkundige, Methodische (be)handelingsconcepten bij leer- en ontwikkelingsstoornissen, Palliatieve zorg, Somato-psychopedagogie, Verpleegkundige in de huisartspraktijk, Woundmanagement, Spoedgevallenzorg, Intensieve zorg …
Allemaal mooie aanvullingen op jouw cv!
Onze kwaliteit
De opleiding verpleegkunde volgt systematisch haar kengetallen op en houdt rekening met de tevredenheid van studenten en personeel. Consulteer het overzicht van de meest recente kengetallen van de opleiding.
De opleiding werkt in het kwaliteitszorgsysteem voor opleidingen van Hogeschool PXL systematisch aan haar kwaliteit. Zo wordt de opleiding regelmatig onderworpen aan een externe opleidingsbeoordeling waarin een onafhankelijke externe commissie de kwaliteit van de opleiding beoordeelt. Alle informatie over de kwaliteit van de opleiding en de meest recente opleidingsbeoordeling kan je raadplegen door op de kwaliteitszorgfiche hieronder te klikken.
Grote connectie met het werkveld dankzij een uitgebreid netwerk.
ICT-ondersteund onderwijs.
Faciliteiten (werkstudenten, topsporters, ...).
Inspraak van studenten.
Erkende diploma's door de NVAO.
Veel gastcolleges om feeling te krijgen met het werkveld.
Warme en kwaliteitsvolle hogeschool.
Kans om tijdens je opleiding deel te nemen aan projectmatig wetenschappelijk onderzoek.
Sterke samenwerking tussen al onze opleidingen.
Mogelijkheid om tijdens je studie je eigen bedrijf op te starten via PXL-UHasselt StudentStartUP.
Beste studentencatering van Limburg.
Eigen huisvesting en partner van Limburgs kamerbestand.
Zeer ruim sportaanbod.
Studentenverenigingen.
Gevarieerd cultuuraanbod van optredens tot poëzieavond.
Onze studenten noemen we junior-collega's.
En natuurlijk nog veel meer ...
Studeren in Hasselt
Als hoofdstad van Limburg is Hasselt een boomende studentenstad. Hasselt heeft een overzichtelijk en gezellig stadscentrum met een bloeiend aanbod aan drink- en eetgelegenheden, gezellige pleintjes én scoort hoog als een van de grootste winkelsteden van Vlaanderen. Het ruime aanbod aan studentenkoten, dicht bij de campussen, kent prijzen die iets onder het landelijke gemiddelde liggen.
Om na het studeren te ontspannen, is er een ruim aanbod gaande van megadancing Versuz, club Forty Five tot de gezellige uitgaanszaken op het Dusartplein en in de binnenstad. Op cultureel en sportief gebied zijn er tal van mogelijkheden waaronder het Kapermolenpark en -zwembad, sport- en fitnesscentra, het Cultuurcentrum, de Muziekodroom met een uitgebreid aanbod inclusief studentenkortingen. Het jaarlijks weerkerend sportief hoogtepunt is de regatta op het Albertkanaal waar de Limburgse hogeronderwijsinstellingen een 'Cambridge tegen Oxford'-gevoel creëren. De hoogdag voor studenten is de officiële start van het academiejaar: de Student Take-Off. Op zoek naar kwaliteitsvolle opleidingen, studentenkoten, lekker eten en drinken, muziek, sport en ontspanning? Hasselt heeft het! www.studentinhasselt.be
Studentenvoorzieningen voor iedereen
STUVO helpt het studentenleven zo aangenaam mogelijk te maken. Zij staan onze junior-collega's bij in financiële kwesties, emotionele en relationele moeilijkheden. Ze helpen in de zoektocht naar een kot of studentenjob. Creëren de mogelijkheid om goedkoper te gaan sporten en aan culturele activiteiten te doen. Bieden mogelijkheden voor vervoer van en naar de campussen. En verzorgen onze studenten en bezoekers met heerlijke maaltijden. www.pxl.be/voorzieningen
Sterke & warme studentenbegeleiding
Een juiste studie kiezen, is een belangrijke opstap naar je toekomst. Onze studentenbegeleiders helpen je bij elke stap in dit keuzeproces. Ze steunen en begeleiden je doorheen je hele studieloopbaan aan onze hogeschool en sturen bij waar nodig. Binnen elke opleiding bieden onze deskundige collega's ondersteuning via dagdagelijkse coaching en begeleiding die dicht bij jou als student staan. Onze hogeschool zet extra in op een integrale begeleiding die doorloopt tijdens alle fasen van de studieloopbaan van de student. www.pxl.be/studentenbegeleiding
Lien Slingers
student
Meer
Lisa Antico
alumna
Meer
Sander Ombelets
ambassadeur
Meer
Monique Ratajczak
opleidingshoofd
Zorgverlener – teamplayer – manager! Als verpleegkundige bied je kwaliteitsvolle zorg aan patiënten en cliënten met een diverse hulpvraag. Als bachelor in de verpleegkunde heb je niet enkel een…