Bert Vanierschot kan je misschien kennen van zijn deelname aan de Rodeneuzendagspecial van Liefde voor muziek of het Nederlandse tv-programma ‘Je zal het maar hebben’. Met een achtergrond in HR en een persoonlijke ervaring met cerebrale parese, zet hij zich in voor inclusief werkgeven. Als laatstejaarsstudent Personeelswerk vond hij een stageplek bij de FOD Sociale Zekerheid. Ook buiten de organisatie is hij actief als spreker en voorbeeldfiguur.
"Ik zit in mijn laatste jaar Personeelswerk aan de Hogeschool PXL in Hasselt. Toen ik op Linkedin mijn frustratie deelde na een lastminute afwijzing bij een personeelsdienst van een maatwerkbedrijf, misschien wel wegens mijn handicap, werd ik gecontacteerd door de FOD Sociale Zekerheid met een stageaanbod.
Ik begon mijn studies in de afstudeerrichting Maatschappelijk Werk binnen hetzelfde departement. Door mijn eigen beperking vond ik het interessant om met kwetsbare groepen te werken maar ik voelde me onzeker of mensen wel vertrouwen zouden hebben in mijn vermogen om hen te helpen. Daarom ben ik geswitcht naar personeelswerk. Mijn interesse voor HR ging sindsdien in stijgende lijn, net als mijn interesse in inclusie. Ik mag van geluk spreken dat ik in deze tijd beide passies kan combineren en ook als voorbeeldfiguur en keynote spreker kan fungeren.
Bij de FOD Sociale Zekerheid werk ik rond inclusie van personen met een handicap. Bij de All Employee Meeting ben ik komen spreken over mijn eigen ervaringen. Ik vind dat heel belangrijk omdat mensen met een beperking zich vaak moeilijk of niet kunnen of durven uitdrukken uit angst om vernederd te worden. Ik ben dit beginnen te doen sinds een leerkracht van mijn middelbare school me vroeg om in de les humane wetenschappen te komen spreken over ‘anders zijn’. Toen ik vertelde over wat ik in mijn jeugd aan drempels had overwonnen kreeg ik heel lovende reacties. Zo ben ik aangemoedigd om vaker mijn verhaal te delen.