De politieschool PLOT en Hogeschool PXL hebben de handen in elkaar geslagen om het politie-onderwijs te verbeteren. Het ultiem doel is om een opleiding op te richten waarbij politie-agenten een volwaardig diploma kunnen behalen binnen de bachelor-masterstructuur. Voorlopig gaat het nog om een proefproject met eigen middelen op vraag van minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden. De nood om het politie-onderwijs te hervormen is groot, want al twintig jaar is de opleiding niet wezenlijk veranderd. De samenwerking is dus in de eerste plaats bedoeld om inspecteurs klaar te stomen om om te gaan met de uitdagingen van vandaag.
Om het politieonderwijs klaar te stomen voor de uitdagingen van de toekomst, kondigde de minister van Binnenlandse Zaken in maart 2023 de lancering aan van een pilootproject dat een strategische samenwerking tussen politiescholen en de hoger onderwijsinstellingen in België bevordert. In Limburg past dit pilootproject binnen het reeds bestaande samenwerkingsverband tussen PLOT en Hogeschool PXL dat al dateert van 2013, en dat zich richt op een samenwerking op het gebied van onderwijsaanbod, onderwijsontwikkeling, expertise-uitwisseling en onderwijsondersteunende activiteiten. Via dit pilootproject bundelen Hogeschool PXL en Politieschool PLOT hun krachten, om het politieonderwijs af te stemmen op de actuele maatschappelijke en professionele uitdagingen.
De laatste twintig jaar heeft de Belgische politieorganisatie geen fundamentele onderwijshervormingen meer ondergaan. Met een snel evoluerende samenleving en een toenemende complexiteit van het politiewerk, is het dan ook cruciaal om het politieonderwijs te vernieuwen. De introductie van een vernieuwd model is noodzakelijk om politiemedewerkers voor te bereiden op de diverse en complexe realiteit van hun werk.
In lijn met de internationale benadering van de graduaats-, bachelor- en masterstructuur streeft België naar een vergelijkbare werkwijze om de kwaliteit van politieopleidingen te verbeteren en aspirant-inspecteurs effectiever voor te bereiden op hun rol in een snel veranderende samenleving.
De huidige fase van deze ambitieuze plannen omvat een pilootproject, waarbij politiescholen en de hoger onderwijsinstellingen nauw samenwerken. Dit pilootproject, gelanceerd aan het begin van het huidige academiejaar binnen Hogeschool PXL en Politieschool PLOT, omvat een scala aan samenwerkingsinitiatieven.
Een belangrijk onderdeel van deze samenwerking is het onderzoek naar de haalbaarheid van gezamenlijke trajecten, waarbij wordt overwogen om lesmomenten te organiseren die zowel aspirant-inspecteurs als studenten van Hogeschool PXL omvatten. Daarnaast zijn in het afgelopen semester diverse digitale leerpaden ontwikkeld. Deze leerpaden bieden aspirant-inspecteurs de vrijheid om op hun eigen tempo te leren, waarbij de toegankelijkheid op elk moment en vanaf elke locatie wordt gewaarborgd.
Gezamenlijke inzet van lectoren van Hogeschool PXL en docenten van Politieschool PLOT heeft geleid tot de creatie van gedeeld lesmateriaal. Dit lesmateriaal, toegepast zowel aan de hogeschool als de politieschool, maakt gebruik van de gecombineerde expertise van beide instellingen. Het resultaat is kwaliteitsvol leermateriaal dat perfect aansluit bij de behoeften van zowel studenten als aspirant-inspecteurs.
Het eerste semester van dit academiejaar kenmerkte zich ook door duo-teaching, waarbij een lector van Hogeschool PXL samen met een docent van Politieschool PLOT een gezamenlijke les verzorgde. Deze benadering draagt bij aan een dynamische en interactieve leeromgeving.
Verder strekt de samenwerking zich uit naar het domein van kwaliteitszorg. Door middel van bevragingen van lectoren, docenten en aspiranten streven we naar inzicht in de bijdrage van dit pilootproject aan de kwaliteit van het politieonderwijs, evenals de verdere stappen die ondernomen kunnen en moeten worden.
Gedeputeerde Bert Lambrechts, bevoegd voor het PLOT benadrukt dat de samenleving sterk geëvolueerd is en dat de politie mag niet achterblijven. ‘Het politiewerk wordt steeds complexer. Met de maatschappelijke veranderingen in het achterhoofd is het voor het huidige Belgische politieonderwijs een bijzondere uitdaging geworden om de juiste omkadering te voorzien voor kwaliteitsvolle politieopleidingen.’
‘Deze vernieuwing is niet alleen cruciaal voor het versterken van het politieonderwijs, maar is ook een strategische zet om de aantrekkelijkheid van de politie als werkgever te vergroten’ vult Jacky Vastmans aan (directeur PLOT).
Ben Lambrechts (PXL), benadrukt de meerwaarde van de betrokkenheid van het hoger onderwijs hierbij: 'Binnen dit project zetten we onze expertise in het aanbieden van kwaliteitsvol hoger onderwijs in, met als doel de toekomstige generatie aspirant-inspecteurs optimaal voor te bereiden op de uitdagingen van de toekomst.
De minister van Binnenlandse Zaken is alvast overtuigd dat deze innovatieve aanpak het Belgische politieonderwijs zal transformeren en beter zal positioneren om de uitdagingen van de toekomst aan te gaan. Het project zal in de tweede helft van 2025 geëvalueerd worden.
https://www.tvl.be/nieuws/plot-en-pxl-starten-met-vernieuwd-politie-onderwijs-164149