Jouw opleiding
Wil jij jouw passie voor het kleuter- en lager onderwijs naar een hoger niveau tillen en jezelf verder professionaliseren?
Dan is de nieuwe *Master in het Basisonderwijs precies wat je zoekt! Vanaf het academiejaar 2025-2026 biedt UHasselt, in samenwerking met Hogeschool PXL, een vernieuwend masterprogramma dat jou klaarstoomt om als master tewerkgesteld te worden in het basisonderwijs.
Deze nieuwe academische masteropleiding wordt ingericht door UHasselt in samenwerking met Hogeschool PXL. Via deze opleiding kunnen leraren kleuteronderwijs en lager onderwijs vanaf 2026-2027 als master tewerkgesteld worden in het basisonderwijs.
Als bachelor in het kleuter- of lager onderwijs start je met het schakelprogramma. Daarin verrijk je jouw expertise met academische competenties. Dit kan vanaf 2024-2025. Vervolgens verdiep je jouw kennis in de master in het basisonderwijs.
In de opleiding wordt sterk ingezet op wetenschappelijke kennis en inzichten en maak je van daaruit de link naar het beroep van leerkracht in het basisonderwijs. Professionaliseer je in cocreatie met het werkveld in leren en ontwikkeling, datageletterdheid, vakdidactiek, schoolontwikkeling en innovatie, zorg en diversiteit, coaching en leiderschap, onderwijsonderzoek, …
*De master in het basisonderwijs is in volle ontwikkeling en start in academiejaar 2025-2026, onder voorbehoud van goedkeuring door de Vlaamse Regering. De noodzakelijke voortrajecten kunnen al starten in academiejaar 2024-2025.
Jouw opleiding:
-
Behaalde je reeds een educatief bachelordiploma kleuteronderwijs of lager onderwijs? Dan volg je een schakelprogramma (60SP) en een masterprogramma (60SP) waarin je ondergedompeld wordt in bovenstaande thema’s.
-
Behaalde je een ander bachelor- of masterdiploma? Volg dan eerst een verkort traject leraar kleuter- of lager onderwijs aan de hogeschool. Daarna kan je je inschrijven voor de master in het basisonderwijs, al dan niet via een schakelprogramma.
-
Je kan de opleiding voltijds of gespreid (deeltijds) opnemen. Wanneer je de opleiding voltijds volgt, heb je wekelijks les op woensdag. Als je ervoor kiest om de opleiding te spreiden, heb je om de twee weken les op woensdag.
-
Via werkplekleren vertaal je de theoretische kennis en vaardigheden naar de praktijk. Dit kan in de eigen school van tewerkstelling of in een stageschool.
Meer informatie vind je op de website van UHasselt
Jij wil...
- Je expertise als leerkracht kleuteronderwijs en lager onderwijs wetenschappelijk uitbouwen en verdiepen.
- Je verder professionaliseren in leermethoden, onderzoekend handelen, leerpsychologie, schoolontwikkeling, ...
Programma
Behaalde je reeds een educatief bachelordiploma kleuteronderwijs of lager onderwijs?
Dan volg je het schakelprogramma (60SP) en het masterprogramma (60SP).
Behaalde je een ander bachelor- of masterdiploma?
Volg dan eerst een verkort traject leraar kleuter- of lager onderwijs aan de hogeschool. Daarna kan je je inschrijven voor de master in het basisonderwijs, al dan niet via een schakelprogramma. Info over de verkorte trajecten voor de educatieve bachelors vind je hier:
Jouw toekomst
Met het diploma 'Master in het basisonderwijs' kan je aan de slag in alle soorten basisonderwijs (buitengewoon onderwijs, methodeonderwijs, …).
De kerntaak van een master in het basisonderwijs blijft voor de klas staan. Het lesgeven wordt aangevuld met beleidsmatige taken die bijdragen aan de versterking van het team en het onderwijs binnen de school.
Net dat tikkeltje meer
- Zowel het schakelprogramma als het masterprogramma is modulair opgebouwd. Dat houdt in dat beide programma’s bestaan uit vier thematische modules van telkens drie opleidingsonderdelen: Wetenschappelijke verdieping, Onderzoekend handelen en Werkplekleren.
- Sommige modules kunnen al gevolgd worden tijdens de educatieve bacheloropleiding voor kleuteronderwijs of lageronderwijs aan Hogeschool PXL.
- Door de optie tot spreiden is het mogelijk om de opleiding te combineren met een job, bij voorkeur in het basisonderwijs.
- Je volgt steeds les op één vaste lesdag, namelijk woensdag.
- We voorzien dan contactmomenten die er toe doen en waarin studenten leren van en met elkaar.
- Binnen iedere module wordt gewerkt met teams van leercoaches die studenten begeleiden.
- De praktijkopdrachten zorgen ervoor dat zowel jij als je (werkplek-)school onmiddellijk de vruchten van je werk kunnen plukken.
Actueel
PXL-aanbod
Ontdek ons volledige aanbod in de PXL-brochure
digitaal of op papier in je brievenbus
Contact
Emilie Govaerts
Coördinator master in het basisonderwijs