Als student is het belangrijk dat je in de beste omstandigheden kan studeren, zowel financieel als psychologisch. De sociale dienst van de Hogeschool PXL is er daarom voor jou.
Ja kan namelijk plots geconfronteerd worden met allerlei sociale, administratieve, financiële of andere problemen. De deur van de maatschappelijk assistenten staat steeds open om te luisteren naar jouw verhaal. Je kan er steeds terecht voor allerhande advies en informatie aangaande je statuut als student, kinderbijslag, werkloosheid, mutualiteit, OCMW-steun, studeren met een RVA-vrijstelling, werken als jobstudent, vakantiewerk, … Neem ook zeker een kijkje op de handige en overzichtelijke website www.centenvoorstudenten.be.
De sociale dienst is bereikbaar...
Heb je vragen over een van deze vormen van studiefinanciering? Wij helpen je graag verder!
Moeilijkheden om je studies te financieren? Misschien kom je wel in aanmerking voor een STUVO-toelage van de sociale dienst van Hogeschool PXL. Deze STUVO-toelage omvat verschillende tussenkomsten in jouw schoolkosten. Na een financieel onderzoek gaan wij na wat de mogelijkheden zijn.
Zo zijn er tussenkomsten/toelages in:
Vanaf 01/07/2023 kan je een STUVO-toelage aanvragen voor academiejaar 2024-2025 via ons Aanvraagformulier STUVO-toelage 24-25 (office.com)
Hou daarna zeker je studentenmailbox in de gaten!
Meer info over de soorten toelagen, de voorwaarden, de procedure vind je hier...
Opgelet! Deze financiële tussenkomst heeft niets te maken met een beurs of studietoelage van de Vlaamse Overheid. Dit zijn 2 aparte tussenkomsten in schoolkosten en je kan dus beiden aanvragen.
De studentenvoorzieningen van Hogeschool PXL voorzien enkele kamers binnen de XIOR-toren op campus Elfde Liniestraat. Als je recht hebt op een studietoelage van de Vlaamse overheid, kan je je inschrijven om een van deze kamers tegen een voordeliger tarief te huren. Heb je bijkomend ook recht op de STUVO-toelage van de sociale dienst? Dan krijg je nog een bijkomende korting op deze kamer.
Een kamer aanvragen voor het academiejaar 2024- 2025 kan vanaf 01 mei 2024 via deze link! (klik hier) Laat er jouw gegevens achter. Wij contacteren je zo spoedig mogelijk. Hou daarna zeker je studentenmailbox in de gaten!
Je kan in de loop van het academiejaar met allerlei problemen geconfronteerd worden: stress, faalangst, conflict met ouders, persoonlijkheidsproblemen, eenzaamheid, … Met deze problemen kan je bij de sociale dienst terecht. De maatschappelijk assistenten zullen je verder begeleiden en ondersteunen in je zoektocht naar een oplossing.
Indien nodig zullen de maatschappelijk assistenten je doorverwijzen naar de juiste dienst binnen het uitgebreide hulpverleningsnetwerk in onze provincie (en eventueel daarbuiten). Indien een doorverwijzing naar professionele hulp nodig is, zal de sociale dienst je steeds financieel ondersteunen.
Wil je graag met iemand praten onafhankelijk van de onderwijsinstelling? Mail, bel of chat met een hulpverlener via een van volgende organisaties:
Voor alle basisinformatie over je sociaal statuut al student en over de verschillende mogelijkheden om je studies te financieren, kan je terecht bij de sociale dienst van Studentenvoorzieningen.
Iedereen kan in de loop van het academiejaar met allerlei problemen geconfronteerd worden: faalangst, stress, eenzaamheid, persoonlijke problemen, conflicten, … Met deze problemen kan je terecht bij de sociale dienst van Studentenvoorzieningen. Zij zullen je ondersteunen en indien nodig doorverwijzen naar gespecialiseerde hulp.
Een studietoelage is de financiële steun van de Vlaamse Overheid om de studiekosten te helpen dragen. Een studietoelage kan worden toegekend vanaf 27 opgenomen studiepunten in diplomacontract met uitzondering van het diplomajaar.
Er zijn drie voorwaarden waaraan je moet voldoen: nationaliteits-, studie- en financiële voorwaarden. Leeftijd speelt geen rol. Voldoe je aan alle voorwaarden dan kom je in aanmerking voor een studietoelage en betaal je minder inschrijvingsgeld.
De aanvraag gebeurt volledig digitaal, via http://www.studietoelagen.be/ Kllik op online diensten. Hiervoor heb je wel een Token, een elektronische identiteitskaartlezer of een It's Me-account nodig.
Je kan een aanvraag indienen vanaf 1 juni t.e.m. 31 mei. Indien je hierbij hulp nodig hebt, kan terecht bij de sociale dienst van Studentenvoorzieningen.
Best vraag je de studietoelage zo snel mogelijk aan.
Veel studenten krijgen hun studietoelage pas uitbetaald in loop van het academiejaar. De meeste kosten vallen echter in het begin van het academiejaar, wat tot financiële moeilijkheden kan leiden. In afwachting van de uitbetaling van je studietoelage kan je op de sociale dienst van Studentenvoorzieningen een renteloos voorschot verkrijgen.
Het aantal studiepunten dat op 30 juni van het huidige academiejaar als opgenomen wordt beschouwd, is bepalend voor je studietoelage. Wijzigingen of stopzetting in de loop van het academiejaar kunnen dus aanleiding geven tot gedeeltelijke of gehele terugvordering van je studietoelage.
Als je nood hebt aan financiële ondersteuning voor bepaalde studiekosten, kan je aankloppen bij de sociale dienst van Studentenvoorzieningen. Zij zullen je financiële situatie onderzoeken en bepalen of er een tussenkomst mogelijk is. Je vraag zal discreet behandeld worden.
Om een gespreide betaling aan te vragen van je studiegeld, kan je terecht bij betalingen@pxl.be
Je kan een aanvraag indienen bij het Fonds voor Limburgse studieleningen.
e-mail: riet.bertels@limburg.be