Op donderdag 3 en vrijdag 4 april 2014 legden 21 tweedejaarsstudenten en 3 begeleiders van de opleiding Elektromechanica van het departement PXL-Tech een afstand van 700 kilometer af met bestemming Soest en Bielefeld in Duitsland.
Het studiebezoek kadert binnen het vak 'Internationale communicatie: Duits' waarin de studenten in trimester 2 of 3 een vakoverschrijdende opdracht moeten afwerken. Deze opdracht wordt vakoverschrijdend ingevuld en met dit bezoek gekoppeld aan interculturele en internationale competenties.
Op donderdag 3 april 2014 gaven de studenten een presentatie aan de leerlingen Anlagenmechaniker für Sanitär-, Heizungs- und Klimatechnik van het Börde-Berufskolleg in Soest.
De thema's van de presentatie waren:
Deze thema's passen binnen het leerplan van Hogeschool PXL en ook binnen het leerplan van het Börde-Berufskolleg. De PXL-studenten fungeerden als het ware als 'gastdocenten' in dit college. De competentie om aan beroepsstudenten technisch onderricht te geven, wordt hierdoor ingeoefend. Hierdoor verwerven de studenten een basiscompetentie uit het competentieprofiel die tot nog toe enkel in simulaties werd geoefend: de student kan training/uitleg geven over elektromechanische systemen.
In de namiddag maakten ze een culturele uitstap en kwamen dus ook interculturele competenties aan bod. Bezoek en rondleiding met gids in het driehoekige kasteel met geschiedkundige achtergrond van de stone age tot 1802 en met een uniek museum over de tweede wereldoorlog. In een van de drie torens van het kasteel was de jeugdherberg gevestigd waarin de studenten overnacht hebben.
's Avonds werd er in de jeugdherberg afgesproken met dr. Franz Feyerabend uit Bielefeld en Hubert Stieren uit Soest. Uit FH Bielefeld kwamen ook 3 studenten mee die voor avondanimatie gezorgd hadden. Ook hier werd Duits weer gekoppeld aan techniek door wat testen en ook een taalspel waarin de studenten een technisch woord moesten uitleggen in het Duits zonder het woord zelf te gebruiken.
Op vrijdag 4 april 2014 stond een bezoek aan de Fachhochschule Bielefeld op het programma, waar de studenten eerste drie presentaties met voorstellingen kregen over de opleidingen Maschinenbau, Wirtschaftsingenieur en Regenerative Energien. Vervolgens kregen ze een rondleiding in het labo Regenerative Energien, Automatisierung & CAD und 3D Labor.
Aansluitend volgde nog een lunch in het prijswinnend restaurant van de Fachhochschule en een bedrijfsbezoek aan de firma ARI-Armaturen. Dit is een echt familiebedrijf. Ze doen de volledige productie en logistiek van allerhande armaturen (ventielen, kleppen, drukregelaars, ...).