Peter De Cupere, olfactorisch kunstenaar, docent en onderzoeker aan School of Arts PXL-MAD werd reeds vier keer genomineerd voor de Art and Olfaction Award in Los Angeles. In 2018 ontving hij de Golden Pear voor de Life Time Contribution to Scent Culture Award. Dit jaar won hij met het werk Salt Flowers de Sadakichi Award for Experimental Work with Scent. De Golden Pear Awards worden jaarlijks uitgereikt en ontvangen honderden inschrijvingen van over heel de wereld.
De jury prees het innovatieve experimentele karakter van het werk gelinkt aan het in vraag stellen van onze klimaatsveranderingen. Peter De Cupere slaagde erin om minuscule zoutkorrels samen te binden tot standvastige kristalachtige vormen en ze te laten groeien op 3D-geprinte ontworpen bloemen. Via geurende polymeren ruikt iedere bloem naar een andere zeelucht. Zo ruik je o.a. onze Noordzee zoals deze nu is en hoe ze in een mogelijke toekomstige situatie nog meer vervuilend ruikt.
Peter De Cupere koos ervoor om de Golden Pear niet live in L.A in ontvangst te nemen. Als return maakte hij een video waarbij hij het belang toelichtte om als docent aanwezig te zijn tijdens het presentatiemoment van zijn studenten Open Senses Lab in samenwerking met Food Designer Marije Vogelzang in het Jenevermuseum gedurende Kunstennacht Hasselt.
Salt Flowers werd vorig jaar tentoongesteld in Lille3000, Jardin d’Eden - een tentoonstelling gecureerd door LSD2 Curators Siegrid Demyttenaere en Sofie Lachaert in Maison Folie (Lille, Frankrijk).