Selecteer "Alle cookies accepteren" als u akkoord gaat met het opslaan van essentiële cookies, analytische cookies, marketingcookies en social media cookies. Door op "Cookie-voorkeuren aanpassen" te klikken kan u uw voorkeuren beheren. Cookiebeleid

Essentiële cookies
zijn noodzakelijk voor een normaal bezoek aan de website om puur technische redenen. Aangezien dit een technische noodzaak is, hoeven we u alleen op de hoogte te stellen van deze cookies, en worden ze geïnstalleerd bij het bezoeken van de website.

Analytische cookies
houden bij hoe onze website wordt gebruikt, bijvoorbeeld om het verkeer op de website te meten of hoe vaak een pagina wordt geraadpleegd. We gebruiken deze informatie om de gebruikerservaring en prestaties van onze website en diensten te analyseren. Voor het plaatsen van deze cookies zullen wij uw toestemming vragen.

Marketingcookies
verzamelen informatie om relevante gesponsorde inhoud over onze producten en producten die door derden worden aangeboden te leveren. Ze volgen gebruikers op onze website om op basis van hun voorkeuren advertenties te tonen die relevant en interessant zijn voor onze bezoekers. Deze cookies worden alleen geplaatst met uw toestemming.

Social media cookies
worden gebruikt wanneer u informatie deelt via een deel knop voor social media op onze website, of wanneer u social media content raadpleegt via onze website, bijvoorbeeld bij het bekijken van een Vimeo-filmpje. Voor het plaatsen van deze cookies is uw toestemming vereist.

Cookie-voorkeuren aanpassen

In de media

250 Vlaamse toerismestudenten bedenken producten voor Limburgse wijntelers

29/11/2017

PXL-opleiding organiseert Wijntoerismecongres voor Vlaamse opleidingen Toerisme en Recreatiemanagement

Net zoals prominente Limburger Stijn Bijnens (LRM), gedeputeerden Igor Philtjens en Frank Smeets en wijlen Steve Stevaert (Van mijnstreek tot wijnstreek, 2009) gelooft Hogeschool PXL dat Limburg onder meer omwille van de klimatologische veranderingen dé Vlaamse wijnprovincie bij uitstek kan worden. Toeristische vermarkting van het wijndomein zorgt hierbij voor een economische meerwaarde.

Daarom organiseerden de studenten van de opleiding Toerisme en Recreatiemanagement van Hogeschool PXL dinsdag een interactief congres over wijntoerisme. Alle derdejaarsstudenten Toerisme uit Vlaanderen hoorden 2 sprekers aan. Spreker Sandra Di Marcantonio van PXL besloot na een reeks van inspirerende buitenlandse voorbeelden van wijntoerisme: “Je moet als bestemming uitgaan van wat je hebt en dat koppelen aan wijn. Op die manier versterkt wijn de aanwezige attractiefactoren.” Frederik Cornelis van wijndomein Marsnil bevestigt deze visie. Hij merkt op dat toeristen de arrangementen, waarbij een bezoek aan een wijndomein gekoppeld wordt aan de attractiva uit de omgeving, erg smaken.

In het interactieve gedeelte van het congres ontwikkelden de studenten in hogeschooloverstijgende groepjes een toeristisch product voor een specifieke doelgroep. De uitbater van het wijndomein was de opdrachtgever die het realiteitsgehalte van de voorstellen beoordeelde. Domein Vilain uit Leut nam zelfs twee studentengroepen voor zijn rekening.

Na de presentatie van de toeristische producten stelde Stijn Maris (wijndomein De Caybergh) dat hij aangenaam verrast was door de bruikbaarheid van de voorstellen. Een uitgewerkt huwelijksarrangement op een wijndomein noemt hij een onverwacht voorbeeld van innovatieve co-creatie. De Limburgse Ans Bohrmann die samen met haar zus wijngaarden in Portugal en in Meursault (Bourgognestreek Frankrijk) uitbaat, vindt de geocaching voor een gezin met pubers een goed én uitvoerbaar idee.

Opleidingshoofd, Agna Thys, wijst in haar slotwoord op het belang van out of the box denken en samen ontwikkelen. “Connecting the dots! Wijndomeinen verbinden met reeds bestaande toeristische initiatieven en dit dan doelgroepgericht vermarkten. Daarin ligt een toeristisch potentieel voor de Limburgse wijnsector.”

 

Verschenen

"Limburg heeft potentieel voor wijntoerisme" - Radio 2

Contactpersoon

{this.field(title)}

Ben Lambrechts


+32 11 77 55 55

ben.lambrechts@pxl.be