Deze voormiddag werd onder veel belangstelling het startschot gegeven van de bouw van het nieuwe expertisecentrum, de ‘Construction Academy’, van Confederatie Bouw Limburg. De ’Bouwcampus’ wordt de spil van de Limburgse bouwsector, de thuis van Confederatie Bouw Limburg en van de Construction Academy. Samen met alle partners bouwen we hier aan de toekomst van de Limburgse bouwsector. Dit doen we aan de hand van innovatieve technieken die de toekomst van de bouw mee helpen bepalen. De traditionele eerste steenlegging maakte vandaag plaats voor een staaltje innovatie. Het BIM model van het gebouw werd in 3D geprint, deze maquette werd officieel onthuld met behulp van een drone.
‘Construction Academy’: EFRO project 946 GTI Limburg in het kader van het SALK.
Project 946 Construction Academy is een demonstratieproject m.b.t. energie-efficiënt bouwen voor kennisoverdracht over renovatietechnieken, hernieuwbare energie, materiaalbeheer, waterhuishouding, toegankelijkheid en innovatieve bouwprocessen. Het Wetenschapspark is de ideale vestigingsplaats om de innovatie van de bouwsector mogelijk te maken. Meerdere bouwgerichte onderzoeksinstellingen zijn of zullen hier gevestigd worden en ook voor de introductie van nieuwe bouwprocessen en managementtechnieken kan hier aansluiting worden gevonden.
De “Construction Academy”, een demonstratieproject m.b.t. duurzaam en energie- efficiënt bouwen.
Het gebouw moet een echte en duurzame landmark worden waarin de nieuwste, beproefde innovaties in de bouwsector tastbaar worden. Het 1.500 m² grote gebouw zal bovendien energieactief zijn. "Een onderdeel van de EnergieWende in Vlaanderen is het gebruik van de slimme meter. Met de realisatie van de Construction Academy bewijst de bouwsector mee te zijn in dit verhaal. In plaats van slimme meters maken we hier gebruik van slimme metsers" zegt Jan Peumans, voorzitter Vlaams Parlement. De bouw zelf wordt bovendien een educatief project waarbij de studenten bouw en architectuur betrokken worden.
Voordenkers realiseren innovatief gebouw
Aannemer Mathieu Gijbels uit Opglabbeek, die de “Bouwcampus” samen met HVC architecten, Aannemersbedrijf Van De Kreeke, AEW en energieconsulent Geert De bruyn zal realiseren, is erg fier op het nieuwe gebouw. “Uiteraard zijn we erg trots dat de Confederatie Bouw Limburg haar vertrouwen schenkt aan onze bedrijven”, aldus Mathi Gijbels, CEO van NV Mathieu Gijbels. “We bouwen op deze manier effectief mee aan de toekomst van de bouw waarin innovatie een centrale rol speelt. Ook de manier van bouwen is innovatief. De Bouwcampus wordt volledig volgens de BIM bouwmethode gerealiseerd” verduidelijkt Mathi Gijbels. “BIM of Bouw Innovatie Model omvat het proces om door middel van een 3D computermodel samen te werken aan een bouwwerk. Bouwen in BIM betekent dat we twee keer kunnen bouwen: één keer virtueel en daarna in realiteit, op de werf. Zo loopt het bouwproces efficiënter.”
Duurzame versterking van de Limburgse economie
Binnen de Bouwcampus wordt het nieuwe hoofdkwartier van Confederatie Bouw Limburg gevestigd maar het wordt ook de thuis van de Construction Academy, een triple helix-werking waar de overheid, de academische wereld en bedrijven elkaar ontmoeten. De UHasselt en de PXL worden actief betrokken bij de uitbouw van de academie. “Een doorgedreven transformatie van de bouwsector tot een sterke en competitieve bouw-milieu-energiecluster is enkel mogelijk wanneer verschillende partners over de hele waardeketen en domeinen samenwerken,”aldus gedeputeerde van Economie Erik Gerits. “De Construction Academy zal hier een belangrijke stap in zijn. Daarom voorzien we vanuit de provincie 600 000 euro investeringssteun, en nog eens 150 000 euro voor een versnelde opstart. Deze bedragen komen bovenop de 1 miljoen euro steun die het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling uittrekt voor de Construction Academy, het expertisecentrum van de Bouwcampus.”Naast de provincie Limburg en de Confederatie Bouw Limburg zelf, zorgt ook Europa, via EFRO, voor de nodige financiële middelen voor de uitbouw van de Construction Academy. Een belangrijk deel van de activiteiten op de Bouwcampus zal kaderen in de transformatie van de bouwsector. Het transformatieproject omvat o.a. 11 proefprojecten waar zo’n 40-tal bedrijven, kennisinstellingen, architecten en studiebureaus zullen onderzoeken hoe er in de toekomst gerenoveerd kan worden op een betaalbare en energiezuinige manier.
Met de bouw van de Bouwcampus is de Limburgse bouwsector klaar voor de toekomst. Het hart van onze sector zal kloppen op deze Bouwcampus, waar de bouw thuis is” besluit Chris Slaets.
"Constructie Bouwcampus van start in Diepenbeek" - De Standaard