De Limburgse Hogeschool PXL begint in oktober aan “Robots on the Road”, een roadshow langs Limburgse steden om jongeren tussen 16 en 22 jaar warm te maken voor robotica. Deze technologie dringt door in steeds meer aspecten van de samenleving en heeft nood aan een groot aantal technologisch onderlegde operatoren en programmeurs. De roadshow moet jongeren rechtstreeks en op een aansprekende manier in contact brengen met robots en hen zo stimuleren om een carrière in de technologie te ambiëren. In de loop van deze en volgende maand trekt Robots on the road door Genk met drie demo’s en twee workshops. De roadshow wordt afgesloten op Corda Campus in Hasselt.
Artificiële intelligentie (AI) en robots halen steeds vaker de media. Ze veranderen onze jobs en onze samenleving op een drastische wijze. Het lijkt erop dat de AI-wedloop niet meer te stoppen is. Tegelijk waarschuwen heel wat experts, met ingenieur en ondernemer Elon Musk (TESLA) als meest bekende naam, voor een ongebreidelde uitbreiding van AI-toepassingen. Hogeschool PXL zet daarom op een gebalanceerde manier in op onderzoek en opleiding over robotica. Gezien de grote actuele én toekomstige nood aan technologisch hoogwaardig geschoolde werknemers, ontwikkelde PXL een initiatief om via echte humanoïde robots Limburgse jongeren enthousiast te maken voor technologie.
“Heel veel waardevolle STEM-initiatieven richten zich nu vooral op kinderen, waarbij typisch wordt gewerkt met kleine legorobotjes. Binnen het departement PXL-IT weten we als geen ander hoe groot het tekort is aan informatici. Vandaar dat we resoluut gekozen hebben voor een iets oudere doelgroep van 16- tot 22-jarigen. Vanzelfsprekend gaan we dan een stap verder en werken we met echte robots”, zegt Francis Vos, departementshoofd PXL-IT.
Astrid Geunes, lector: “Robots on the road is een project binnen het Digital Belgium Skills Fund. PXL ontwikkelde een innovatieve en enthousiasmerende leerbeleving die de digitale vaardigheden van Limburgse jongeren wil aanscherpen. We inspireren hen met robottoepassingen die de brug vormen naar logisch en algoritmisch denken en softwareontwikkeling. De insteek is vrij uniek: we willen onze jongeren een voorsprong geven door hen hands-on te laten werken met echte robots.”
“We gaan met de belevingsmobiel Robots on the road met heel wat actuele demo’s naar de jongeren toe. Daarbij kunnen ze tijdens praktijkgerichte sessies humanoïde toepassingen bouwen. Daarna krijgen ze de kans om op een ontspannen en toffe manier kennis te maken met technologie- en IT-bedrijven op de Cordacampus. De ervaring moet hen perspectieven tonen op een loopbaan in technologie en hen toelaten om misschien wel een toekomstige werkgever te ontmoeten”, vult lector Lode Van Hout aan.
Techniek en technologie zijn de toekomst, weet ook burgemeester Wim Dries: “Denk bijvoorbeeld aan het thema duurzame energie, één van de grote uitdagingen van de toekomst waarrond we Thor Park uitbouwen. Genk wordt meer dan ooit een technologiestad waar onderwijs, onderzoek, ontwikkeling en bedrijvigheid samenkomen.” Daar wil het Genkse stadsbestuur de Genkse kinderen en jongeren dan ook meer bewust van maken, onder meer via programma’s zoals de Technologiebende. “Robots on the road sluit perfect aan op onze eigen inspanningen en spreekt bovendien een iets oudere leeftijdsgroep aan, tussen 16 en 22 jaar. Dat is de leeftijd waarop jongeren hun keuzes voor de toekomst maken”, besluit schepen Anniek Nagels.
"PXL wil jongeren met roadshow warm maken voor robotica" - Het Belang van Limburg
"PXL gebruikt robots om Limburgse jongeren warm te maken voor IT" - DataNews