Selecteer "Alle cookies accepteren" als u akkoord gaat met het opslaan van essentiële cookies, analytische cookies, marketingcookies en social media cookies. Door op "Cookie-voorkeuren aanpassen" te klikken kan u uw voorkeuren beheren. Cookiebeleid

Essentiële cookies
zijn noodzakelijk voor een normaal bezoek aan de website om puur technische redenen. Aangezien dit een technische noodzaak is, hoeven we u alleen op de hoogte te stellen van deze cookies, en worden ze geïnstalleerd bij het bezoeken van de website.

Analytische cookies
houden bij hoe onze website wordt gebruikt, bijvoorbeeld om het verkeer op de website te meten of hoe vaak een pagina wordt geraadpleegd. We gebruiken deze informatie om de gebruikerservaring en prestaties van onze website en diensten te analyseren. Voor het plaatsen van deze cookies zullen wij uw toestemming vragen.

Marketingcookies
verzamelen informatie om relevante gesponsorde inhoud over onze producten en producten die door derden worden aangeboden te leveren. Ze volgen gebruikers op onze website om op basis van hun voorkeuren advertenties te tonen die relevant en interessant zijn voor onze bezoekers. Deze cookies worden alleen geplaatst met uw toestemming.

Social media cookies
worden gebruikt wanneer u informatie deelt via een deel knop voor social media op onze website, of wanneer u social media content raadpleegt via onze website, bijvoorbeeld bij het bekijken van een Vimeo-filmpje. Voor het plaatsen van deze cookies is uw toestemming vereist.

Cookie-voorkeuren aanpassen

In de media

PXL-studentenrestaurants halen inspiratie bij Google met ‘nudging-methode’

9/05/2017

Nieuw porselein en andere manier van serveren

De studentenrestaurants van Hogeschool PXL serveren hun maaltijden vanaf vandaag op een andere manier, en op nieuw porselein. Hiermee willen ze studenten en bezoekers op een subtiele manier aanzetten om gezonde alternatieven te kiezen, zonder expliciet de benaming ‘Gezonde voeding’ te gebruiken. ‘Nudging’, heet deze methode en ze komt overgewaaid uit de bedrijfsrestaurants van Google.

“We baseren ons gedrag en onze waarnemingen vaak op automatische reacties, verleidingen waarvan we ons niet altijd  bewust zijn. Denk maar aan de automatische reactie waarbij je aan de kassa van de supermarkt nog snel een chocoladereep neemt, gewoon omdat ze daar ligt,” vertelt Rudy Rampelberg, diensthoofd van PXL-Catering. “Met nudging – Engels voor een duwtje geven -  gebruiken we deze psychologische techniek om een gezond aanbod te promoten en de afvalberg te verminderen.”

Dit is overigens niet de eerste stap die de studentenrestaurants nemen in het promoten van gezonde voeding. Warme en koude groenten nemen al langer de belangrijkste plaats in in het cateringconcept van PXL, en gratis water in de plaats van frisdrank is ook al jaren een feit. Verder overweegt PXL-Catering een voedselverkeerslicht in te voeren en standaard volkorenbrood aan te bieden. “We gaan de term gezond vermijden, en voeren een suggestiemenu in. Verder gaan we experts vragen aanbevelingen te formuleren om tot een goed resultaat te komen,” besluit Rudy Rampelberg.

Hogeschool PXL baat haar drie studentenrestaurants volledig in eigen beheer uit op de campussen Elfde Linie, Vildersstraat en Diepenbeek.

 

Verschenen

"VIDEO. Kleinere borden maar niet meer honger in PXL-restaurant" - Het Belang van Limburg

"Groen voor soep, rood voor frieten" - Het Laatste Nieuws

Contactpersoon

{this.field(title)}

Ben Lambrechts


+32 11 77 55 55

ben.lambrechts@pxl.be