Volgend academiejaar breidt Hogeschool PXL haar opleidingsaanbod fors uit. Met vijftien nieuwe graduaatsopleidingen trekt de Limburgse marktleider in hoger onderwijs voluit de kaart van werkplekleren, en zal PXL samen met werkgevers uit de regio inzetten op de verdere democratisering van de hogescholen. De graduaatsopleidingen aan de hogeschool vervangen de huidige HBO5-opleidingen die door de Centra voor Volwassenonderwijs (CVO) worden georganiseerd. En ook de specifieke lerarenopleiding, vroeger bekend als D-cursus, integreert in het hoger onderwijs.
Graduaatsopleidingen zijn hogeronderwijsopleidingen die voorbereiden op specifieke beroepen in het werkveld. Deze opleidingen situeren zich tussen het niveau secundair onderwijs en het bachelorniveau bachelor. Het zijn korte opleidingen die doorgaans in zowel dagonderwijs (twee jaar) als avondonderwijs (drie jaar) worden aangeboden, zodat ook werkende studenten deze opleidingen kunnen volgen. PXL organiseert graduaatsopleidingen in de domeinen business, technologie, informatica, sociaal werk en de zorgsector.
Wie een graduaatsdiploma behaalt is onmiddellijk inzetbaar op de arbeidsmarkt, maar kan ook een professioneel bachelordiploma behalen via een verkort programma van anderhalf jaar, dus na 3,5 jaar studeren in totaal.
Essentieel voor dit nieuwe aanbod is dat het werkveld samen met de hogeschool instaat voor de opleiding van de studenten. Concreet gaat het om minimum twee dagen per week werkplekleren, en dit gedurende de hele opleiding. PXL onderscheidt zich door werkplekleren vanaf het begin van de opleiding in te bouwen. Daarmee zullen studenten ook meer tijd in het werkveld leren dan de decretale verplichting die voorschrijft dat een derde van de opleiding als werkplekleren moet worden ingevuld.
Wie na een graduaats- of een bacheloropleiding voor leraar wil studeren zal dat vanaf volgend academiejaar ook aan de hogeschool kunnen doen. De specfieke lerarenopleiding, vroeger ook bekend als de D-cursus of het getuigschrift pedagogische bekwaamheid, wordt omgevormd tot een verkorte educatieve bachelor of een educatieve graduaatsopleiding.
Algemeen directeur Ben Lambrechts: “We hebben als hogeschool altijd goed samengewerkt met de CVO’s, en hebben veel van elkaar geleerd. Die samenwerking resulteert in een sterk en uitgebreid aanbod dat bijdraagt aan de verdere ontwikkeling van onze regio. Vooral in Limburg zijn onderwijskansen nodig om de jobs van de toekomst in te vullen. Dat we de graduaatsopleidingen samen met de bedrijven en organisaties uit de regio inrichten is een win-win voor alle partijen: het onderwijs, het werkveld en de studenten.”