In kersttijd zijn kerstcadeaus op z’n plaats. Dat vindt ook het energieconsultancybureau Encon en dus schenkt het bedrijf Hogeschool PXL een ijsenergiebuffer. Daarmee kan de hogeschool zijn eigen gebouw energiezuiniger beheren en studenten opleiden om deze technologie in de toekomst ruimer toe te passen.
Het mag dan wel De Warmste Week zijn, in Diepenbeek ligt sinds kort een ijsbuffer naast de PXL-Tech-campus. Chris Hendrickx, PXL-lector elektromechanica: “Eigenlijk is zo’n ijsenergiebuffer een mega-ijsklomp die dient om energie te leveren, zowel voor koeling als voor verwarming. Het is een grote, met staal gewapende betonhouder die we op een diepte van 4 meter in de grond hebben geplaatst. Het vat wordt met water gevuld en een heel systeem van spiraalvormige buizen binnenin zorgt ervoor dat dat water een stabiele ijsklomp wordt waaraan je 24 op 24 energie kan onttrekken voor een warmtepomp. Op die manier kan je op een duurzame manier verwarmen en koelen, afhankelijk van het seizoen.”
De technologie lijkt voor een leek op het eerste gezicht nogal sciencefictionachtig, maar is dat niet. “Integendeel”, aldus Robin Bruninx, gulle schenker en CEO van energieconsultancybureau Encon. “Het is een technologie met een grote toekomst, ook voor de particuliere markt. Zo heb je geen klassieke energieverslindende airco’s meer nodig, want bij hitte kun je de koude van de ijsbuffer via convectoren in je huis laten blazen. Een ander groot voordeel: je hebt geen gronddiepteboringen van 60 tot 100 meter nodig. Zo’n ijsbuffer kan dus perfect op plaatsen waar geothermie niet toegelaten is en ook het prijskaartje – ruw geschat 10.000 euro – ligt niet hoger dan bij vergelijkbare concurrerende energiezuinige technologieën. Maar uiteraard begin je hier pas mee als ook de rest van je woning energie-efficiënt beheerd wordt: het heeft weinig zin om een ijsenergiebuffer in je tuin te plaatsen als je huis niet geïsoleerd is.”
Bij PXL zijn ze heel erg opgetogen met hun ijsklomp in spe. Marleen Schepers, departementshoofd PXL-Tech: “Wij beschouwen onze campus als een ‘living lab’ waar we onze technologiestudenten onder begeleiding authentieke ‘real life’ opdrachten laten uitvoeren. Duurzaamheid is daarbij de rode draad. Zo is de plaatsing van de ijsenergiebuffer volledig opgevolgd door Jaan Evens en Stef Luyten, twee bachelorstudenten Elektromechanica optie Klimatisering. In het verleden hebben we dat ook al met heel wat andere energiezuinige technologieën in ons gebouw gedaan, zoals een microwarmtekrachtkoppeling, de zonneboiler in ons studentenrestaurant of de regenwaterputten die onze toiletten van water voorzien. Vanaf volgend academiejaar hebben we twee gloednieuwe 2-jarige graduaatsopleidingen: HVAC en Hernieuwbare Energiesystemen. Dan zullen we nog meer studenten in huis hebben die we willen opleiden tot de energie-experts van de toekomst. Dat is broodnodig in België.”
Robin Bruninx: “Daar doen we het inderdaad voor. Er waren 75.000 mensen op de Claim the Climate-betoging twee weken geleden: dat toont aan dat de neuzen in dit land stilaan in de juiste richting staan. Als we een leefbare planeet willen, dan moeten we echt volop inzetten op hernieuwbare energie. Daar zijn we bij Encon van overtuigd en we zijn blij dat we bij Hogeschool PXL jonge mensen vinden die die boodschap samen met ons willen uitdragen.”
Bachelor in de Elektromechanica
Graduaat in de Hernieuwbare energiesystemen
Expertisecentrum PXL Bouw en Energie
"PXL krijgt ‘ijsklomp’ van Encon" - Het Belang van Limburg
"IJsbuffer beheert gebouw Hogeschool PXL energiezuiniger" - Engineeringnet.be