Facebook lag de afgelopen weken onder vuur door een schandaal van Cambridge Analytica. Dat bedrijf speelde een rol in de verkiezingscampagne van president Donald. Het bedrijf zou ook de uitslag van het Brexit-referendum in 2016 naar zijn hand gezet hebben. Facebook weet alles over u en gebruikt die gegevens ook.
Heeft u ‘1984’ van George Orwell nog moeten lezen? Het boek werd onder meer beroemd door de uitspraak Big Brother is watching you. Vandaag is die Big Brother bekend: het is Facebook Toen u uw Facebookaccount aanmaakte, gaf u een groot deel van uw privacy op. Vanaf dag één heeft Facebook toegang tot alles wat u via het platform uitvoert: foto’s en video’s uploaden, chatgesprekken voeren, evenementen plannen, pagina’s bekijken en likes uitdelen bijvoorbeeld. Al die informatie heeft Facebook verzameld in een lijvig dossier.
Op basis van dat lijvig dossier probeert Facebook een profielschets van u te maken. En dat wordt dan weer gebruikt om u advertenties te tonen die relevant zijn voor u. Heeft Facebook bepaalde informatie niet? Dan schatten ze dat in aan de hand van de informatie die het platform wél heeft. Zo kunt u ervan uitgaan dat Facebook probeert in te schatten hoeveel u verdient of waar u dit jaar op vakantie gaat.
Daarnaast heeft u zich de afgelopen jaren te pletter geamuseerd met de leuke apps. U kent ze wel. Op welke filmster lijkt u? Hoe zou u er uit als man of vrouw? Wie is uw soulmate? Allemaal heel leuke apps. Op het moment dat u de app installeerde, gaf u die bedrijven toegang tot uw Facebookprofiel. En zoals u ondertussen weet bevat uw profiel heel wat informatie over u.
Laten we eerlijk zijn: we lagen (en liggen) niet wakker van onze privacy. Of toch? Heeft u, toen u uw Facebookprofiel aanmaakte, de algemene voorwaarden gelezen? Want door die algemene voorwaarde te accepteren, heeft u onmiddellijk ook veel macht aan Facebook en consorten gegeven. Het bewaken van uw privacy op sociale media en het internet is net zoiets als het bewaken van uw huis. En daar springt u toch ook niet lichtzinnig mee om?
Ondertussen piekt de hashtag #DeleteFacebook. Heel wat gebruikers zoeken informatie over hoe ze zich beter kunnen beschermen. En zo heeft dit schandaal dan toch nog een positieve bijwerking. Het aantal Facebookgebruikers dat zich zorgen maakt over zijn privacy neemt toe. Elke gebruiker zou zijn profiel best even bekijken. Neem de tijd om vandaag uw profiel optimaal te beveiligen. Doe hetzelfde met de apps die u installeerde. Kijk welke apps actief zijn op uw profiel. Verwijder de apps die u niet meer gebruikt.
En doe dat niet alleen op uw profiel. Heeft u kinderen of kleinkinderen die gebruikmaken van Facebook? Maak daar ook even de tijd om dat profiel te screenen. En dat kan heel eenvoudig. Gewoon even naar ‘instellingen’ scrollen en bijsturen waar nodig. Of - hét idee? - uw account deactiveren of verwijderen. In dat laatste geval weet u wel niet meer wat er gebeurt in de wondere wereld die Facebook voor u in petto heeft. En wordt uw leven saai. Of net weer sociaal.