Jordy Jongen en Michiel Aerts: onthoud die twee namen. Net als VerdureBar, hun groentereep die volop in ontwikkeling is en waarmee de oud-PXL-studenten voedingsmiddelentechnologie binnenkort een leemte willen opvullen in de snackwereld. En in onze maag.
Er zit iets minder suiker en vet in onze voeding dan een paar jaar geleden, zo liet Fevia (de federatie van de Belgische voedingsindustrie) eind augustus weten. En toch zijn we er nog lang niet, vindt Jordy Jongen: "Vooral op het vlak van gezonde, hartige tussendoortjes blijft het bestaande aanbod erg mager. Uiteraard kun je je hongertje stillen met een appel of een kiwi, maar tussen alle Marsen, Milky Ways en Meli-koeken iets snackachtigs vinden dat ook nog gezond is? Het is zoeken, echt waar. Het is in dat marktsegment dat we met VerdureBar binnenkort onze naam willen maken: een hartige groentereep met een mix van verse zoete aardappel, gedroogde tomaten, paprika's, pepers en kruiden die je een nieuwe smaaksensatie geeft en je tegelijkertijd een gezonder alternatief biedt. We hebben drie smaken - Italian, Dutch en Oriental Taste - en zijn al behoorlijk ver in onze productontwikkeling, inclusief de meest geschikte verpakking. We zijn nu volop bezig met partners om het product op de markt te krijgen."
Hoe komen twee jonge kerels op het idee om zo'n gezondere groentereep te ontwikkelen? Michiel Aerts: "Binnen onze PXL-opleiding biotechnologie volgden we allebei de specialisatie voedingsmiddelentechnologie. Daar kregen we binnen een projectvak de kans om een nieuw, innovatief, gezond en duurzaam voedingsproduct te ontwikkelen en dat werd de VerdureBar. Die trok de aandacht tijdens EcoTrophelia - een wedstrijd rond voedingsinnovatie - en van het een kwam het ander. We zijn er als het ware ingerold. Nadat we allebei ons diploma hadden behaald, bleef de goesting om het product verder te verfijnen en op de markt te brengen. Wat ook helpt, is dat we allebei onmiddellijk na onze studies aan de slag konden als kwaliteitsmedewerker in de voedingsindustrie; alles wat we daar dagelijks leren rond voedselveiligheid en kwaliteitsstandaarden nemen we mee in onze beslissingen rond VerdureBar."
Bij Hogeschool PXL zijn ze uiteraard zeer opgetogen met de realisaties van hun oud-studenten. Nadia Reweghs, PXL-lector voedingsmiddelentechnologie: "Jordy en Michiel zijn prima productontwikkelaars en dat heb je in de voedingsbranche nodig. De zaken die ze nu aan het uitwerken zijn, tonen ook aan hoe ongelooflijk boeiend en veelzijdig die branche is: het gaat niet alleen om smaken, maar evengoed om technologie, voedselveiligheid, wetgeving, kwaliteitsbeleid, verpakking, etikettering, noem maar op. Ik heb alle vertrouwen in hun VerdureBar en vind 'm zelf alvast superlekker."
Lekker of niet is een cruciale factor volgens Reweghs: "Hoe gezond sommige voedingsproducten ook zijn, ze zullen alleen maar verkopen als de consument overtuigd is. Convenience én toch gezond blijft een uitdaging voor de toekomst: ervoor zorgen dat gezonde producten zo smaakvol en gebruiksvriendelijk zijn dat de consument ze wil. En als de overheid dan ook nog haar duit in het zakje doet door die gezonde producten, bijvoorbeeld via subsidies, goedkoper te maken - eerder dan ongezonde producten duurder - dan zijn we echt goed op weg. Nu betaal je meer voor een kilo appelen dan voor een groot pak koeken. Daar moeten we echt van af."
Afstudeerrichting Biotechnologie
"PXL-talenten Jongen en Aerts ontwikkelen groentereep" - LimburgActueel