Hogeschool PXL start met een postgraduaat Palliatieve Zorg voor verpleegkundigen en andere zorgverleners. Ondanks de toename van medische kennis in de laatste decennia lijkt het voor zorgprofessionals nog steeds moeilijk om palliatieve patiënten en hun omgeving bij te staan. Het begrip ‘zorg’ is veeleer op herstel gericht, maar voor eerstelijnszorgverstrekkers is ook aandacht voor een sereen levenseinde belangrijk.
Doel van de opleiding is zorgverleners te trainen in het benaderen van palliatieve patiënten en hun omgeving vanuit een holistisch perspectief en hen aangepaste zorg te verlenen. Er is ruime aandacht voor pijn- en symptoomcontrole maar de opleiding wil ook vanuit emancipatorisch perspectief ondersteuning bieden aan de zorgverleners.
“Goede en tijdige palliatieve zorg vormt een significante verbetering van de levenskwaliteit van patiënten en vormt de beste voorbereiding op een sereen afronden van dat leven. Een professionele aanpak van pijn en andere symptomen, evenals een deskundige benadering van psycho-emotionele, sociale en zingevingsvragen zijn hierbij essentieel voor patiënt en familie. Goede palliatieve zorg verrijkt ons leven als zorgverlener en leert ons van het leven te houden wetende dat verdriet bij afscheid altijd zal blijven bestaan zolang wij mensen elkaar graag zien,” aldus dokter Joke Bossers, huisarts en medisch coördinator van de Palliatieve Limburgse Ondersteuningsequipe (PALLION).
De opleiding van 1 jaar (22 studiepunten) omvat 5 modules met lessen op dinsdagnamiddag en ‑avond. Ze gaat van start in oktober. Het inschrijvingsgeld bedraagt 1250 euro.