Op 1 maart werd de Hasseltse verzetsheld Frans Massy geëerd. Precies honderd jaar geleden werd de van spionage verdachte Massy door de Duitsers vermoord.
Militair Kris Leenaers, gepassioneerd door de geschiedenis van Kuringen en Hasselt, zet zich in voor erfgoedprojecten rond de Eerste Wereldoorlog. Samen met studenten lerarenopleiding van de Hogeschool PXL werkt hij al enkele jaren rond dit thema.
De studenten Lerarenopleiding secundair onderwijs [link naar opleiding] die de keuzemodule erfgoededucator volgen, werkten rond het project Frans Massy. Een groep maakte een lespakket over de Hasseltse spion, de andere studenten ontwierpen educatieve spelen. Het materiaal werd voorgesteld na het bezoek aan het kerkhof.
Pieter Gythiel, student PXL-Education: ‘Mijn overgrootvader Valère heeft nog meegevochten in WOI. Toch blijkt de Eerste Wereldoorlog voor vele studenten echt een ver-van-mijn-bed-show. In onze opleiding koos ik voor de erfgoedmodule, omdat ik denk dat lokale verhalen geschiedenislessen wel heel concreet en herkenbaar kunnen maken. Aan het verhaal van Massy kan je het verhaal van de oorlog ophangen: de militaire stellingen, het spionagenetwerk, het dagelijkse leven in een bezette stad … Heel veel mogelijkheden dus!’
“PXL-Education eert Frans Massy” – Het Belang van Limburg
“Frans legerbataljon in Hasselt voor hulde aan verzetsheld Frans Massy” – Het Belang van Limburg