Beveiligen we binnenkort onze woningen met technologie die gezichten herkent? Als het van PXL-onderzoeker Maarten Bloemen afhangt wel. Samen met studenten Toegepaste Informatica werkt hij aan een project waarbij netwerkcamera’s of webcams slim worden gemaakt. Het is de bedoeling de broncode van de software die uit dit project voortvloeit gratis voor iedereen aan te bieden.
Gezichtsherkenning op computers en smartphones is al lang geen toekomstmuziek meer. Toch vormt deze technologie heel wat uitdagingen in een tijdperk waarin privacy en databescherming hoog op de agenda staan. Daarom werken ze binnen Hogeschool PXL aan een platform dat los staat van grote bedrijven en dito datacenters. “Een melding krijgen op je smartphone wanneer een vreemd gezicht in je woning is gesignaleerd kan een meerwaarde betekenen, maar externe bedrijven hoeven niet te weten wat we thuis allemaal doen,” zegt Maarten Bloemen. “Daarom werken we aan een open-source-platform. Dat betekent dat eindgebruikers baas blijven over hun gegevens. Omdat we de broncode vrijgeven kan iedereen de werking ervan verifiëren en de software aanpassen.”
Het nieuwe platform is een vervolg een project dat Maarten vorig jaar tijdens zijn stage aan het PXL Robotics Lab uitwerkte. Toen ontwikkelde hij samen met PXL-onderzoekers een gezichtsherkenningssysteem op basis van gratis en vrij beschikbare algoritmen. Het PXL Robotics Lab heeft dit systeem gratis ter beschikking gesteld, waardoor iedereen die dat wil deze software kan gebruiken in eigen projecten.
Ten slotte gaat PXL in samenwerking met het 5G-Life-project op Corda Campus onderzoeken of deze nieuwe netwerktechnologie snel genoeg is om live gezichtsherkenning toe te passen op beelden die met een netwerkcamera worden gemaakt. De overdrachtssnelheid naar een computer die de beelden verwerkt moet hiervoor tot een absoluut minimum worden beperkt, zodat camerabeelden in real-time kunnen worden geanalyseerd met algoritmes die artificiële intelligentie toelaten.
"PXL wil woningen beveiligen met gezichtsherkenningssoftware" - Het Belang van Limburg
"Onderzoek: woning beveiligen met gezichtsherkenning" - Engineeringnet.be