Hogeschool PXL start samen met het Duitse Fraunhofer Institute for Mechatronic Systems Design IEM en de universiteit van Paderborn een uniek excellentieprogramma. Enkele van de beste IT-studenten van het departement PXL-Digital krijgen hierbij de kans om in hun laatste jaar samen te werken met Duitse toponderzoekers.
Sam Agten, lector PXL-Digital, geeft duiding: “Het centrale thema van dit programma situeert zich binnen het domein van Augmented en Virtual Reality (AR/VR). Alle studenten binnen het excellentieprogramma volgen een extra programmeermodule Unity en maken samen met de Paderborn-studenten een Mixed Reality-applicatie voor Fraunhofer IEM. Tijdens het project worden ze begeleid door onderzoekers van Fraunhofer IEM, de universiteit van Paderborn en collega’s van PXL. De resultaten worden in Paderborn gepresenteerd. Het excellentieprogramma loopt volledig in het Engels.”
Daniel Eckertz, Group Manager AR/VR bij Fraunhofer IEM: “Door de samenwerking met Hogeschool PXL kunnen we internationaal kennis en ervaring uitwisselen en creëren we een unieke opportuniteit met Belgische studenten en onderzoekers. De speerpunten AR/VR en Design Thinking van de verschillende partners worden geïntegreerd in dit project.”
Prof. Dr. Ing. Roman Dumitrescu, Chair of Advanced Systems Engineering aan Paderborn University en Directeur van Fraunhofer IEM, vult aan: "Voor ons departement vormt het programma een uitstekende opportuniteit om sterke relaties met Hogeschool PXL uit te bouwen. Voor de deelnemende studenten zie ik drie grote troeven: ze krijgen de unieke kans om over de grenzen heen samen te werken met universiteitsstudenten in een ambitieus project, ze bouwen internationale connecties op waardoor hun toekomstige carrière een extra perspectief krijgt en ze werken aan nieuwe competenties binnen het domein van Unity, AR & VR devices en Design Thinking.”
Ben Lambrechts, algemeen directeur van Hogeschool PXL, onderstreept het belang van de samenwerking met een gerenommeerd instituut als de Fraunhofer Society: “Het is voor onze hogeschool een geweldige ervaring en opportuniteit om binnen het excellentieprogramma te mogen samenwerken met het Europese equivalent van het Massachusetts Institute of Technology (MIT). We spreken hier over een organisatie met meer dan 26.000 werknemers met een jaarlijks onderzoeksbudget van 2,6 miljard euro. We zien het excellentieprogramma graag als opstap naar gemeenschappelijk onderzoek waarmee we Vlaanderen en de Euregio flink zullen versterken en verrijken.”