Bedrijven en professionals die drones willen inzetten in hun werking kunnen hier binnenkort een opleiding voor volgen bij Hogeschool PXL en DronePort. Het gaat niet om een opleiding tot dronepiloot, maar tot Drones Business Architect. In de opleiding leren bedrijven hoe ze opportuniteiten kunnen omzetten in haalbare toepassingen met aandacht voor luchtvaart- en technologische aspecten. De provincie Limburg en de Provinciale Ontwikkelingsmaatschappij Limburg zetten hun schouders onder deze opleiding.
Limburg excelleert in de innovatieve economie. Gedeputeerde van economie Tom Vandeput: “In de provinciale Limburgse economische ontwikkeling trekken wij de kaart van innovatie, niet alleen in de meer traditionele sectoren zoals maak en bouw maar ook in de hoogtechnologische sectoren zoals life sciences, ICT en dronetechnologie. De provincie en de Limburgse Ontwikkelingsmaatschappij (POM) Limburg investeren daarom in infrastructuur zoals Droneport te Sint-Truiden maar ook in opleiding. Want goed opgeleide mensen en ondernemers zijn de motor van economische groei. Daarop hebben wij aan PXL gevraagd om een postgraduaat voor Drone Business Architect uit te werken.”
Professionele toepassingen voor drones schieten immers als paddenstoelen uit de grond. Logistieke bedrijven willen ze inzetten om pakjes te leveren, veiligheidsdiensten gebruiken ze om beelden te maken van crisissituaties. Veel nieuwe mogelijkheden, maar omdat die vaak complex zijn is er een leemte tussen wat de industrie vraagt en het onderwijs aanbiedt inzake opleidingen.
Tal van industrieën, sectoren en organisaties zetten vaker drones in om hun eigen processen te ondersteunen. Drones zijn vaak sneller, veiliger en goedkoper dan de klassieke methoden om bijvoorbeeld inspecties, leveringen of andere repetitieve of inefficiënte taken uit te voeren.
Door die sterke toename aan toepassingen is er een nood aan een degelijke professionele opleiding. Het is namelijk belangrijk om toepassingen te ontwikkelen die veilig, betrouwbaar en efficiënt zijn. Maar het aantal gespecialiseerde opleidingen in dit domein is erg beperkt, en de meeste bestaande opleidingen behandelen slechts één aspect.
"Midden volgend jaar zal de nieuwe Europese dronewetgeving de vele dronetoepassingen veel makkelijker toelaten dan vandaag in de huidige Belgische wetgeving is voorzien. Deze cursus speelt hierop in en is de ideale voorbereiding voor bedrijven en particulieren,” vertelt Mark Vanlook, CEO van DronePort.
Met de nieuwe opleiding leiden Hogeschool PXL en DronePort professionals op die van alle markten thuis zijn. “Wie toepassingen voor drones wil ontwikkelen of uitbouwen moet niet alleen thuis zijn in technologie en programmeren, maar moet ook kennis hebben van wetgeving en van luchtvaartaspecten als navigatie en aerodynamica. Bovendien moet een Drones Business Architect ook over de juiste vaardigheden beschikken om businessopportuniteiten te detecteren en te onderzoeken,” zegt Ben Lambrechts, algemeen directeur van Hogeschool PXL.
Gedeputeerde Tom Vandeput: “Wij geloven in het potentieel van de drone-business. Om het inschrijvingsgeld aanvaardbaar te houden, neemt de provincie Limburg een deel van de kosten van de opleiding op zich. Op die manier bieden wij nieuwe kansen aan Limburgers om zich bij te scholen en mee het economisch verschil te maken.”
Binnen het opleidingsprogramma is er aandacht voor praktijkcases. Zo komen een aantal bedrijven die pionierswerk hebben verricht de dronetoepassingen binnen hun sector toelichten. De opleiding werkt hiervoor samen met Franki Construct (onderdeel van Willemen Groep), Bouwbedrijf Dethier, Medialife en The Fungroup.
De opleiding is bedoeld voor professionals met een bachelor- of masterdiploma, en start in oktober 2019. De lessen gaan door bij DronePort in Sint-Truiden.
"Nieuwe opleiding Drones Business Architect in oktober van start" - Het Laatste Nieuws
"Limburgse hogeschool start opleiding 'Drones Business Architect'" - DataNews