Vanaf volgend academiejaar zal de opleiding Journalistiek van Hogeschool PXL de lessen later laten starten, vanaf halftien in plaats van halfnegen. De hogeschool wil nagaan of een later beginuur leidt tot betere studieresultaten. Verschillende onderzoeken hebben immers aangetoond dat de traditionele schooluren nefast zijn voor het slaapritme van jongeren.
“De lessen gaan later van start, maar het einduur blijft hetzelfde,” zegt Veerle Schuyten, departementshoofd PXL-Media & Tourism. “Dit kunnen we mogelijk maken door de lessen compacter in te roosteren, bijvoorbeeld met minder springuren.”
Dat jongeren vaak met een slaapkop in de schoolbanken zitten, ligt mogelijk aan de verschuiving van het moment waarop ’s avonds het slaaphormoon melatonine wordt vrijgegeven. In de puberteit wordt dit hormoon later afgescheiden, met een piek tussen twee en vier uur ’s nachts. Daardoor zijn jongen ’s avonds minder snel moe, en kunnen ze ’s ochtends moeilijker uit bed. Wanneer hun hersenen volledig zijn ontwikkeld, vanaf de leeftijd van 20 à 25 jaar vervroegt het slaapritme weer.
Professionele bachelor in de Journalistiek
"Studenten journalistiek PXL mogen uurtje langer slapen" - Radio 2 (VRT)
"Studenten journalistiek mogen uurtje langer slapen" - Het Laatste Nieuws
"Nooit meer met een slaapkop naar de les: PXL laat studenten later komen" - Het Belang van Limburg
"Studenten journalistiek PXL mogen een uur langer blijven slapen" - Het Nieuwsblad
"Studenten journalistiek PXL mogen vanaf volgend jaar een uur langer slapen" - De Standaard
"OPINIE Kruip tijdig in je nest, díé boodschap moet PXL Hasselt haar studenten geven" - VRT NWS
"OPINIE Studenten aan de PXL mogen uitslapen: we verlaten alle platgetreden paden" - VRT NWS