Donderdag gaat de eerste Climate Action Day door. “Een gratis 7,5 uur durende webinar waarbij de deelnemers onder meer David Attenborough, Colombiaans ex-president Santos en Jane Goodall zullen ontmoeten”, legt de Hasseltse initiatiefnemer Koen Timmers uit. Vanuit zijn huiskamer hoopt hij 2,6 miljoen studenten uit 135 landen virtueel samen te brengen.
“Dit jaar organiseren we voor de vierde keer, het Climate Action Project”, vertelt Koen Timmers, die ook lector is aan de PXL-Hogeschool. “Het webinar vormt het einde van het Climate Action Project 2020. Tijdens het project werd er een curriculum met WWF ontwikkeld en kwamen studenten van over de hele wereld met elkaar in contact en werden er oplossingen gevonden die leiden tot gedragsverandering. Zo schreven 70 scholen zich in en dicht bij huis waren er enkele concrete resultaten. In Omnimundo Antwerpen ontwikkelde men een 'Wallfarm' met Bokashi meststoffen. En voor Hogeschool PXL werkte een groep een klimaatmeerjarenplan uit dat aan AD Ben Lambrechts is bezorgd. Maar ook heel wat regeringen gaan klimaatonderwijs in het nationaal curriculum opnemen: het ligt nu al op tafel in Portugal, Moldavië, Malawi en Roemenië.”
Webinar
“Voor het webinar staan een live interview met Jane Goodall en gewezen president Juan Manuel Santos op het programma”, vertelt Koen. “Deze laatste is niet onze enige Nobelprijswinnaar, want ook prof. Coleen Vogel uit Zuid-Afrika won er een. Hoewel veel ministers, activisten, wetenschappers, acteurs en Sir David Attenborough aan bod komen, staan studenten centraal. Zo komen de vragen rechtstreeks van hen en stelt uit elk continent minstens één groep studenten hun bevindingen en acties voor. Onder hen Vanessa Nakate, de jonge activiste wordt geïnterviewd door Prinses Esmeralda van België, een zus van koning Albert. De Prinses werd eerder nog gearresteerd in London toen ze deelnam aan een actie met Extinction Rebellion. En ook de Ecuadoraanse milieu- en mensenrechtenactiviste Helena Gualinga komt aan het woord.”
Maan
“NASA beloofde ons een bericht naar Mars te sturen tijdens de voorbije weken, maar dat bleek moeilijker dan verwacht. Het alternatief wordt dat de deelnemers, tijdens de webinar, een bericht kunnen sturen naar ISS. En we tonen ons manifest voor een beter klimaat, dat we wereldwijd door burgemeesters zullen laten tekenen, via onze deelnemende leerkrachten. Dat zullen de burgemeesters van Freetown en Chişinǎu, de hoofdsteden van Sierra Leone en Moldavië, als eersten doen.”
De webinar gaat op 5 november door van 12.00 tot 19.30 uur en is gratis en live te volgen op www.eventbrite.com/e/climate-action-day.