Iemand verliezen door corona heeft impact op het rouwproces. “Naast grote gevoelens van onmacht en boosheid zijn er de omstandigheden van het afscheid die het extra moeilijk maken”, zegt Lies Scaut, rouwtherapeute bij Supportteam Rouwbegeleiding Corona (PXL). “Als je weet dat een dierbare gaat sterven, doe je er alles aan om daar zo veel mogelijk te zijn. Je gaat waken, elkaar aflossen. Deze fase van het rouwproces valt nu vaak weg. Je kunt je dierbare ook niet het afscheid geven dat hij of zij verdient. Dat zorgt voor schuldgevoel.”
Ook het wegvallen van fysiek contact is zwaar. “Ik hoor mensen zeggen dat ze niet kunnen huilen. Elkaar eens vastpakken doet de emoties stromen, en dat hebben we nodig.”
Door de beperkingen van corona dringt de realiteit ook moeilijker door. Scaut: “Rationeel wéét men wel dat iemand dood is, maar het ten volle beseffen doet men niet. Een meisje kon pas echt geloven dat haar opa dood was toen ze na drie maanden weer bij oma op bezoek kon gaan en zijn lege stoel zag.”