Selecteer "Alle cookies accepteren" als u akkoord gaat met het opslaan van essentiële cookies, analytische cookies, marketingcookies en social media cookies. Door op "Cookie-voorkeuren aanpassen" te klikken kan u uw voorkeuren beheren. Cookiebeleid

Essentiële cookies
zijn noodzakelijk voor een normaal bezoek aan de website om puur technische redenen. Aangezien dit een technische noodzaak is, hoeven we u alleen op de hoogte te stellen van deze cookies, en worden ze geïnstalleerd bij het bezoeken van de website.

Analytische cookies
houden bij hoe onze website wordt gebruikt, bijvoorbeeld om het verkeer op de website te meten of hoe vaak een pagina wordt geraadpleegd. We gebruiken deze informatie om de gebruikerservaring en prestaties van onze website en diensten te analyseren. Voor het plaatsen van deze cookies zullen wij uw toestemming vragen.

Marketingcookies
verzamelen informatie om relevante gesponsorde inhoud over onze producten en producten die door derden worden aangeboden te leveren. Ze volgen gebruikers op onze website om op basis van hun voorkeuren advertenties te tonen die relevant en interessant zijn voor onze bezoekers. Deze cookies worden alleen geplaatst met uw toestemming.

Social media cookies
worden gebruikt wanneer u informatie deelt via een deel knop voor social media op onze website, of wanneer u social media content raadpleegt via onze website, bijvoorbeeld bij het bekijken van een Vimeo-filmpje. Voor het plaatsen van deze cookies is uw toestemming vereist.

Cookie-voorkeuren aanpassen

In de media

Kunstenaars en wetenschappers brengen verandering, niet politici

23/11/2020

Op 12 maart werd de eerste lockdown afgekondigd, de dag nadien afficheerden talloze restaurants op hun website een afhaaldienst om het te verwachten verlies te compenseren. Toen ons land begin deze maand voor de tweede keer gedeeltelijk op slot ging en zelfs sterrenchefs online gerechten aanboden, kwam Luc Theuwis op het idee om een take-away voor kunst te lanceren. ‘Om eerlijk te zijn: het was als grap bedoeld’, zegt de 65-jarige kunstverzamelaar, die galeries heeft in Genk en Brussel. ‘Ik noemde het licht ironisch afhaalkunst, een substantief met een pejoratieve, devaluerende bijklank. Als je een kunstwerk koopt, moet je dat kunnen zien en erover praten met de kunstenaar of de galeriehouder. Het was eerder een knipoog met de achterliggende gedachte dat corona de kunstwereld niet klein mocht krijgen. Daarom zette ik een soort artistiek weekmenu op mijn website met appetizers, hors-d’oeuvres, suggesties van de chef en desserts als onderverdeling. Tot mijn verbazing bleek die gekke inval aan te slaan.’

Tien procent van de opbrengst schenkt u aan het Supportteam Rouwbegeleiding Corona van Hogeschool PXL.

’Mijn echtgenote werkt in een rustoord. Tijdens de eerste lockdown hoorde ik vreselijke verhalen. Via Hogeschool PXL stootte ik op een project van psychotherapeute Lies Scaut, die een team van rouwbegeleiders samenstelde om psychische bijstand te verlenen aan hulpverleners en nabestaanden van coronadoden. Ik vond dat zo’n waardevol initiatief, dat ik niet aan de kant wilde blijven staan.’

Verschenen

https://www.standaard.be/cnt/dmf20201122_97751855

Contactpersonen

{this.field(title)}

Astrid Hannes


+32 11 77 56 56

+32 495 82 16 75

astrid.hannes@pxl.be
{this.field(title)}

Ben Lambrechts


+32 11 77 55 55

ben.lambrechts@pxl.be