Caitlin Goignard (18) zit in het zesde jaar Economie-Moderne Talen aan het Spectrumcollege in Lummen. Ze vraagt zich af hoeveel examenkansen ze krijgt voor een vak in het hoger onderwijs, en wat er gebeurt als die kansen op zijn.
Terwijl de ene student voor elk examen een schietgebedje doet in de hoop 10 op 20 te halen, is de andere niet tevreden met minder dan een 18. Wie op de universiteit of hogeschool toch een onvoldoende haalt voor een examen, krijgt gelukkig nog een tweede kans tijdens de herexamens. Buist de student in kwestie dan opnieuw, dan kan hij het examen in het volgende academiejaar nog eens opnieuw afleggen. “Maar hoe vaak mag je buizen voor een examen?”, vraagt de Lummense zesdejaarsleerling Caitlin zich af. Ook zij zet binnenkort haar eerste stappen in het hoger onderwijs, al is ze er nog niet uit wat ze wil gaan studeren. “En wat zijn de gevolgen als je dat aantal bereikt, en je examenkansen op zijn?”
Het antwoord op die vraag blijkt in de praktijk vooral af te hangen van de resultaten die een student voor de andere vakken behaalt en is bovendien voor elke onderwijsinstelling anders. “Bij hogeschool PXL kijken we niet naar het aantal keer dat een student een opleidingsonderdeel heeft afgelegd”, zegt coördinator studieloopbaanbegeleiding van PXL Anneleen Huisman. “In plaats daarvan kijken we naar de totale studievoortgang. Als de student voor minstens 60 procent van de opgenomen studiepunten slaagt, kan het vak opnieuw afgelegd worden.” Studenten worden bovendien van bij het begin van het eerste academiejaar al nauw opgevolgd via een oriënteringstraject. “Zo kunnen we tijdig begeleiden en heroriënteren indien nodig.”
Voorwaarden
Slaagt een PXL-student aan het einde van het jaar niet voor 60 procent van de studiepunten, dan kan hij voorwaarden opgelegd krijgen. “Die kunnen bijvoorbeeld inhouden dat de student het volgende jaar voor een minimaal aantal studiepunten moet slagen, of dat hij een verplicht begeleidingstraject moet volgen. Door de student bijvoorbeeld op regelmatige tijdstippen op gesprek te laten komen bij een studiebegeleider, kunnen we hem of haar van dichtbij opvolgen. Maar de opgelegde voorwaarden zijn voor elke student verschillend, en we houden ook steeds rekening met de omstandigheden.”