VOOR FAMILIES
De Coronacrisis maakt het voor heel veel families onmogelijk om de laatste dagen en uren zoveel mogelijk samen door te brengen met hun dierbare die stervende is. Afscheid nemen op afstand is erg moeilijk, heel wat partners, kinderen, kleinkinderen en vrienden worstelen met het beperkte contact, zoeken manieren om in verbinding te komen met hun dierbare en zitten met heel wat vragen.
VOOR ZORGPROFESSIONALS
Of u nu verpleegkundige, zorgkundige, maatschappelijk werker, ergotherapeut, psycholoog, stagiaire of arts bent, elk overlijden raakt u altijd. De coronamaatregelen maken dat bewoners en patiënten van woonzorgcentra en ziekenhuizen geen bezoek meer mogen ontvangen en u de enige persoon bent waarmee de bewoner of patiënt nog contact heeft. Naast de onafgebroken dagelijkse intensieve zorgen, rekent de familie nu ook op u als brugpersoon om de tijd voor en na het afscheid van hun dierbare zo sereen mogelijk te laten verlopen.
SUPPORTTEAM VAN PROFESSIONELE ROUWBEGELEIDERS: ADVIES EN LUISTEREND OOR
Zowel families als zorgverleners kunnen bij het Supportteam Rouwbegeleiding Corona terecht voor advies, steun, praktische handvaten en een luisterend oor. Vanaf woensdag 15 april 2020 staat een supportteam van professionele rouwbegeleiders uit het ruime netwerk van rouwbegeleiders en docenten van Hogeschool PXL voor u klaar. U komt terecht bij één van deze ervaren hulpverleners, waaronder docenten van Hogeschool PXL met de nodige kennis van rouwbegeleiding.
U kunt gratis terecht bij het Supportteam, de rouwbegeleiders werken belangeloos en op vrijwillige basis.
Hoe werkt het?
Het Supportteam Rouwbegeleiding Corona biedt u op drie manieren steun:
Vervolgens selecteert u het tijdstip en de hulpverlener van uw keuze en laat u uw contactgegevens achter. Deze worden in het kader van het beroepsgeheim van de rouwbegeleiders vertrouwelijk behandeld en enkel aangewend om u te contacteren. U ontvangt een automatische bevestiging van uw afspraak en u wordt gecontacteerd.
Tijdens het eerste deel gaan we aan de slag met een stoel en handdoek. Door ons lichaam te rekken en te strekken zullen we minder snel een verkeerde houding aannemen tijdens het werk. Hierdoor zullen we dus ook minder klachten krijgen aan onze nek, rug, …
Tijdens deze floor stretching ontspannen we ons lichaam en hoofd doormiddel van rustgevende muziek. Je zal volledig tot jezelf komen. Deze korte stretch dagelijks uitvoeren zal ervoor zorgen dat je gewrichten en het uitvoeren van dagelijkse bewegingen soepeler aanvoelen.
Tijdens stretching deel 3 werken we opnieuw met een stoel. Bij deze stretch gaan we dynamisch te werk. Het voordeel van dynamisch stretchen is dat het een hogere mate van lichaamscoördinatie vereist, hiermee bevorder je dus naast de lenigheid ook de motoriek.
Tijdens deel 4 dansen we met behulp van een stoel. Met deze chair dance kan je alle stress van je schouders afschudden. Wist je dat je tijdens het dansen bijna al je spieren traint? Dus wil je jouw spieren trainen en losmaken doormiddel van een dansje? Neem je stoel erbij en let’s go!
Afspraak maken met het supportteam?
Klik hier om een afspraak te maken met één van de rouwbegeleiders van het Supportteam.
Wenst uw organisatie ook beroep te doen op het Supportteam Rouwbegeleiding Corona van Hogeschool PXL?
Laat uw gegevens hier achter en we contacteren u voor praktische afspraken.
Bent u een professionele rouwbegeleider en wenst u het Supportteam te versterken?
Laat uw gegevens hier achter en we contacteren u voor praktische afspraken.
Wilt u het Supportteam steunen?
De rouwbegeleiders werken belangeloos en op vrijwillige basis, het supportteam is enkel mogelijk dankzij hun persoonlijk maatschappelijk engagement. Geeft u hen een duwtje in de rug? Dat kan met een gift aan het PXL-Fonds:
Rekeningnummer BE13 096 011 76 79 39 Hogeschool PXL Elfde Liniestraat 24 3500 Hasselt Gelieve het volgende bij de vrije mededeling te vermelding:
Contact
Annemie Pachen, vormingscoördinator PXL-Healthcare, annemie.pachen@pxl.be, M. 0499 64 31 33
Klik hier voor de brochure 'Supportteam Rouwbegeleiding Corona'.
Klik hier voor de flyer 'Supportteam Rouwbegeleiding Corona' specifiek voor Sint-Truiden
Het supportteam is een gezamenlijk initiatief van Hogeschool PXL en Lies Scaut, coördinator van het PXL Postgraduaat Rouw en verlies. Lies is psychotherapeute die zich specialiseerde zich in de verwerking van complexe en traumatiserende verlieservaringen van De Weg Wijzer, Expertisecentrum voor Trauma- en Rouwbegeleiding.