Het mobiliteitsvraagstuk is er één dat ons allen aanbelangt. Zonder deel te nemen aan het verkeer geraken we nu eenmaal nergens. En hoeveel water er ook door de Schelde stroomt, er moet ei zo na evenveel inkt zijn gevloeid over verkeersveiligheid, mobiliteitsoplossingen, de modal shift en andere verkeersgerelateerde onderwerpen. Toch hebben we in Vlaanderen te kampen met een tekort aan verkeerskundigen en is het een knelpuntberoep.
Er bestaan nogal wat verkeers- en mobiliteitsopleidingen aan de Vlaamse hogescholen en universiteiten. Zo is er de bachelor en master Mobiliteitswetenschappen aan de Universiteit Hasselt of een master Ingenieurswetenschappen Logistiek en Verkeer aan de KU Leuven.
Sinds vorig jaar is daar ook de graduaatopleiding Verkeerskunde en Mobiliteit bijgekomen, zoals op Hogeschool PXL in Hasselt en Vives in Kortrijk. Dat zijn praktijkgerichte opleidingen waarmee je op twee of drie jaar een diploma hoger onderwijs kan halen. De graduaatopleidingen werken nauw samen met het werkveld, met veel stages of werkplekleren.