Beringen/Genk -
Met het begin van het nieuwe schooljaar, is er ook een frisse start voor het Talent Academy Limburg (TALim) in Genk en Beringen. Dit initiatief, gericht op het tegengaan van vroegtijdige schooluitval, laat kinderen hun talenten en sociale vaardigheden ontdekken. Het aantal deelnemende tieners is dit jaar verdubbeld.
In Beringen zijn zaterdagmorgen twee nieuwe groepen van start gegaan, waaronder één focust op logistiek, onder begeleiding van Luc Geukens, lector bij PXL. “Het is op deze leeftijd heel interessant om kinderen uit te leggen wat een bepaalde sector inhoudt. De meeste mensen weten nog steeds niet wat logistiek inhoudt. Dat is niet alleen voor vrachtwagenchauffeur,” aldus een enthousiaste Geukens, wijzend op de leergierigheid van zijn leerlingen.
Openbloeien
De vrolijke gezichten en groeiende nieuwsgierigheid van de kinderen in het project vormen een levendige afspiegeling van de eerste positieve resultaten van TALim. “We mochten vandaag in de camion zitten en die zelf starten”, vertelt Djanis. “Dat had ik nog nooit gezien.” Ook Mehmet-Enes is tijdens de workshop gaan kijken hoe een vrachtwagen ervan binnen uitziet. “Mijn papa is vrachtwagenchauffeur. Ik wil dat ook worden.”
Ouders merken een zichtbare positieve impact op hun kinderen, die opengebloeid en zelfstandiger zijn geworden. “Die beoordeling is uiteraard niet wetenschappelijk, maar het geeft wel een eerste inzicht,” aldus Herman Reynders, covoorzitter van de stuurgroep TALim. De Universiteit Hasselt onderzoekt momenteel hoe de impact van het project wetenschappelijk gemeten kan worden.
Uitbreiding
Naast de vestigingen in Genk en Beringen, heeft TALim de ambitie om uit te breiden. “We willen nog op vier plaatsen opstarten: Maasmechelen, Houthalen-Helchteren, Heusden-Zolder en Leopoldsburg,” vertelt Reynders. “Voorlopig is nog geen derde locatie gepland, omdat we daar op dit moment geen financiële middelen voor hebben.” Hij voegt eraan toe dat individuen en bedrijven het project kunnen steunen via het universiteitsfonds met giften die fiscaal aftrekbaar zijn.
“We zijn heel tevreden van de eerste jaren TALim. We hebben nog meer ambitie natuurlijk. We willen wekelijks op zes plaatsen actief zijn en tussen 500 en 700 kinderen bereiken,” aldus Reynders, die benadrukt dat er voor verdere expansie meer structurele financiële steun nodig is. “We hebben reeds steun ontvangen op provinciaal en lokaal vlak. Maar voor onze ambitie is nog meer en structurele financiële steun nodig. We zijn van plan om na de verkiezingen TaLim terug op de tafel te leggen.”