Selecteer "Alle cookies accepteren" als u akkoord gaat met het opslaan van essentiële cookies, analytische cookies, marketingcookies en social media cookies. Door op "Cookie-voorkeuren aanpassen" te klikken kan u uw voorkeuren beheren. Cookiebeleid

Essentiële cookies
zijn noodzakelijk voor een normaal bezoek aan de website om puur technische redenen. Aangezien dit een technische noodzaak is, hoeven we u alleen op de hoogte te stellen van deze cookies, en worden ze geïnstalleerd bij het bezoeken van de website.

Analytische cookies
houden bij hoe onze website wordt gebruikt, bijvoorbeeld om het verkeer op de website te meten of hoe vaak een pagina wordt geraadpleegd. We gebruiken deze informatie om de gebruikerservaring en prestaties van onze website en diensten te analyseren. Voor het plaatsen van deze cookies zullen wij uw toestemming vragen.

Marketingcookies
verzamelen informatie om relevante gesponsorde inhoud over onze producten en producten die door derden worden aangeboden te leveren. Ze volgen gebruikers op onze website om op basis van hun voorkeuren advertenties te tonen die relevant en interessant zijn voor onze bezoekers. Deze cookies worden alleen geplaatst met uw toestemming.

Social media cookies
worden gebruikt wanneer u informatie deelt via een deel knop voor social media op onze website, of wanneer u social media content raadpleegt via onze website, bijvoorbeeld bij het bekijken van een Vimeo-filmpje. Voor het plaatsen van deze cookies is uw toestemming vereist.

Cookie-voorkeuren aanpassen

In de media

Op naar een succesvol plantaardig aanbod in studentenresto's

29/08/2023

 

De Universiteit Gent is van plan haar aanbod vegetarische maaltijden te halveren, zo raakte bekend op 18 augustus. In de praktijk betekent dit dat, vanaf volgend academiejaar, slechts een op de vier warme maaltijden in de studentenrestaurants vegetarisch of plantaardig zal zijn. Waar de UGent lang een voorloper was op het gebied van duurzame voeding, zet ze met deze beslissing een flinke stap achteruit. 9 milieu-organisaties hekelen deze alarmerende keuze in een open brief aan de UGent. 

Andere instellingen tonen hoe het beter kan

In dezelfde studentenstad deed de Hogeschool Gent net onderzoek naar hoe ze studenten voor meer duurzame opties kunnen laten kiezen en enkele vrijwel kosteloze ingrepen, zoals een betere naamgeving en het in de kijker zetten van de veggie dagschotel, zorgden voor een stijging van de verkoop van veggie maaltijden met bijna zes procent. Bij de PXL in Hasselt moesten ze vorig jaar nog het lessenrooster aanpassen omdat de wachtrijen aan de resto zo lang waren. Ze streven er naar 70% veggie en vegan tegen 2030. Tussen januari en oktober 2022 was meer dan de helft van de bestelde maaltijden in de kantine van de Universiteit Antwerpen al vegan of vegetarisch. Onlangs maakten ze bekend dat ze streven naar 80% veggie en vegan maaltijden tegen 2030.Over de grens doen ze het nog beter. Aan de restaurants van de Erasmus Universiteit Rotterdam bieden ze voor ieder gerecht een veggie alternatief aan en is er een volledig vegan restaurant op de campus, terwijl de resto’s aan de Vrije Universiteit Amsterdam voor 70% plantaardig zijn. Aan de Universiteit Leiden zijn er dan weer drie volledig vleesvrije kantines.

Verschenen

 

https://www.bondbeterleefmilieu.be/artikel/op-naar-een-succesvol-plantaardig-aanbod-studentenrestos