De Universiteit Gent is van plan haar aanbod vegetarische maaltijden te halveren, zo raakte bekend op 18 augustus. In de praktijk betekent dit dat, vanaf volgend academiejaar, slechts een op de vier warme maaltijden in de studentenrestaurants vegetarisch of plantaardig zal zijn. Waar de UGent lang een voorloper was op het gebied van duurzame voeding, zet ze met deze beslissing een flinke stap achteruit. 9 milieu-organisaties hekelen deze alarmerende keuze in een open brief aan de UGent.
Andere instellingen tonen hoe het beter kan
In dezelfde studentenstad deed de Hogeschool Gent net onderzoek naar hoe ze studenten voor meer duurzame opties kunnen laten kiezen en enkele vrijwel kosteloze ingrepen, zoals een betere naamgeving en het in de kijker zetten van de veggie dagschotel, zorgden voor een stijging van de verkoop van veggie maaltijden met bijna zes procent. Bij de PXL in Hasselt moesten ze vorig jaar nog het lessenrooster aanpassen omdat de wachtrijen aan de resto zo lang waren. Ze streven er naar 70% veggie en vegan tegen 2030. Tussen januari en oktober 2022 was meer dan de helft van de bestelde maaltijden in de kantine van de Universiteit Antwerpen al vegan of vegetarisch. Onlangs maakten ze bekend dat ze streven naar 80% veggie en vegan maaltijden tegen 2030.Over de grens doen ze het nog beter. Aan de restaurants van de Erasmus Universiteit Rotterdam bieden ze voor ieder gerecht een veggie alternatief aan en is er een volledig vegan restaurant op de campus, terwijl de resto’s aan de Vrije Universiteit Amsterdam voor 70% plantaardig zijn. Aan de Universiteit Leiden zijn er dan weer drie volledig vleesvrije kantines.
https://www.bondbeterleefmilieu.be/artikel/op-naar-een-succesvol-plantaardig-aanbod-studentenrestos