Ciago Foodlab heeft een hybride hamburger ontwikkeld, daarin wordt een deel van het vlees vervangen door groenten. De LIM-burger staat tijdens de Week van de Smaak voor het eerst op het menu in het studentenrestaurant van de PXL.
"We hebben deze burger gemaakt van rundvlees aangevuld met oesterzwam, aubergine en ui”, legt productontwikkelaar Steve Bonnyns uit. “De consument mag op het vlak van smaak en structuur niet merken dat er minder vlees in zit. Aubergine zorgt voor de vleesstructuur en neemt heel veel vocht op. Oesterzwam laat dan weer veel vocht los, maar dat vocht is pure smaak. In combinatie met die aubergine krijgen we een smaakbom. Die twee vermalen we en worden gemengd met het vlees en de kruiden.”
ProVeg, een organisatie die zich inzet voor de plantaardige transitie, onderzoekt jaarlijks het aanbod van plantaardige maaltijden in studentenrestaurants. De PXL krijgt een plek in de categorie uitblinkers. “We willen onze studenten duidelijk maken dat de voedseltransitie niet alleen noodzakelijk is, maar ook heel smaakvol kan zijn”, zegt Rudy Rampelberg, hoofd van PXL-Catering. Hij droomt zelfs van een volledige vleesloze PXL-keuken. “Dat zal gebeuren, maar niet op een bruuske manier."
Verschenen
In deze LIM-burger zit minder vlees, maar wel aubergine en oesterzwam: “Voetafdruk is helft kleiner” | Het Belang van Limburg
Foodlab PXL-Syntra ontwikkelt LIMburger: half vlees, half groenten | TV Limburg
Studenten PXL schuiven aan voor première van hybride L-I-M burger: “Superlekker en een verkleining van de ecologische voetafdruk met 48 procent” | Het Laatste Nieuws
Deels vlees, deels groenten: Foodlab van Syntra-PXL ontwikkelt Limburgse burger die ecologische voetafdruk halveert | VRT NWS
Nieuw: halfslachtige Lim-burger | Made in Limburg
L-I-M burger voor wereldburgers | Focus op Hasselt