Criminaliteit is jammer genoeg niet meer uit de samenleving weg te denken. Rellen in Meulenberg, het ronselen van Syriëstrijders, de vertakking van criminele en terroristische netwerken in Europa, georganiseerde misdaad over de landsgrenzen heen, internationale computercriminaliteit… Stuk voor stuk problemen waarmee we vandaag worden geconfronteerd
Hogeschool PXL wil dat haar studenten met een open visie naar de samenleving kijken, en voeling krijgen met wat er leeft in de wereld. De bacheloropleiding Rechtspraktijk van het departement PXL-Business kon Michèle Coninsx, voorzitter van Eurojust, strikken voor een gastcollege over criminele netwerken in Europa. Eurojust is het Europees agentschap dat de samenwerking tussen de lidstaten ondersteunt in de strijd tegen grensoverschrijdende zware criminaliteit. Meer dan 210 studenten namen deel aan dit gastcollege.
Michèle Coninsx is geboren en getogen in Tongeren. Ze studeerde rechten en criminologie en liep stage bij het toenmalig Bestuur van de Luchtvaart. Negen jaar combineerde ze de magistratuur met cursussen aan piloten. Haar eerste stappen in de magistratuur zette ze in het gerechtelijk arrondissement Dendermonde. In de zaak Pandy maakte ze naam als substituut Procureur des Konings, in het GIA-proces als terrorisme-specialiste.
In 1997 werd ze één van de eerste 3 nationale magistraten. In 2001 werd ze gedetacheerd naar de voorloper van Eurojust. De aanslagen van 11 september in dat jaar versnelden de realisatie van deze Europese samenwerking. In 2002 werd ze permanente vertegenwoordiger van België voor Eurojust.
In april 2012 werd Coninsx verkozen tot nieuwe Eurojust-voorzitter. Voordien was ze sinds 2007 twee keer verkozen tot vice-voorzitter.