De expertisecel ‘Log-IC’ van Hogeschool PXL adviseert en ondersteunt al sinds 2007 Limburgse en niet-Limburgse KMO’s als het gaat over het beheer van hun logistieke keten.
“Kleine en middelgrote bedrijven hebben het vaak moeilijk om een goede keuze te maken als het gaat over de software die ze nodig hebben om hun bedrijf te beheren. Het gaat dan over orderbeheer voor aan- en verkoop, transportplanning, magazijnbeheer en dergelijke meer. Dit zijn dure pakketten en als je als bedrijf een keuze hebt gemaakt, dan hang je meestal voor meerdere jaren ‘vast’ aan zo’n pakket. Daarom bieden wij begeleiding aan bij het in kaart brengen van de huidige goederen- en informatiestromen, het optimaliseren van deze stromen, de zoektocht naar een gepast ICT-systeem en nu ook de implementatie van de software bij het bedrijf zelf”, zegt Liesbet De Munck, coördinator.
Nu komt er het nieuwe project “Pro-Log-IC: Professioneel Omgaan met Logistieke ICT”, een open project waaraan KMO’s kunnen deelnemen om nieuwe kennis te verwerven over Logistieke ICT.
Implementeren op de juiste manier levert betere bedrijfsresultaten
Dit nieuwe Tetra-project gesubsidieerd door het IWT (totaal budget bedraagt 333 763,07 euro) is een project van de Hogeschool PXL met medewerking van de UHasselt (Faculteit Bedrijfseconomische Wetenschappen - BEW). Binnen dit project zullen we een projectmethodologie met ondersteunende werktools ontwikkelen voor de interne projectleider en het interne projectteam van een KMO die een standaardpakket van een geïntegreerd bedrijfssysteem implementeert in samenwerking met een externe implementator of provider. Hierbij gaat de aandacht naar ERP (enterprise resource planning), WMS (warehouse management systems) en TMS (transport management systems).
Ben Lambrechts (algemeen directeur) stelt: “Als Hogeschool PXL is het erg belangrijk voor ons om bedrijven uit de regio Limburg maximaal te ondersteunen. We doen dat op verschillende manieren en binnen verschillende domeinen. Hierbij hoort logistiek maar bijvoorbeeld ook communicatie en marketing, kmo-management, ICT-opportuniteiten en nog veel meer. Onze deuren staan steeds wagenwijd open voor het bedrijfsleven.”
Hogeschool PXL neemt de leiding van dit nieuwe consortium. Aan dit project nemen alvast 8 bedrijven met een concrete case deel. Bedrijven die het onderzoek graag willen opvolgen, zijn steeds welkom in de gebruikersgroep.