Parkinson is na de Alzheimer de meest voorkomende neurologische aandoening. In België alleen al zijn er naar schatting 35 000 parkinsonpatiënten. De Limburgse afdeling van de Vlaamse Parkinsonliga (VPL) pakt binnenkort uit met een eigen website om initiatieven rond deze aandoening in onze provincie in de kijker te zetten. Hiervoor deed de Liga een beroep op de lerarenopleiding van Hogeschool PXL. Op 17 december werd deze website feestelijk gelanceerd in het bijzijn van Ria Leeman, voorzitter van de Vlaamse Parkinsonliga. De website is te bezoeken via www.vpl-lim.be.
De hogeschool werkte al eerder samen met de Limburgse afdeling van de Parkinsonliga. Carmen Gonnissen, lector informatica van Hogeschool PXL legt uit: “In 2009 en 2011 organiseerden de studenten informatica van de lerarenopleiding enkele workshops voor de geïnteresseerde leden van de liga. De specifieke noden van de cursisten vereisten een opleiding op maat met bijna individuele begeleiding. Voor de studenten was werken met deze doelgroep een zeer leerrijke ervaring. Het was in deze sfeer van positieve samenwerking dat de idee om een website voor de Limburgse afdeling te bouwen ontstond. Uitgangspunt was een sobere, duidelijk gestructureerde website waarop bezoekers bijkomende informatie kunnen vinden over de Limburgse afdeling van de Vlaamse Parkinsonliga.”
Win-winsituatie
Voor de studenten was dit samenwerking alvast een opsteker. Jan Verthé: “Als toekomstige leerkrachten werden we geprikkeld op alle vlakken. Dankzij de uitstekende samenwerking zijn we erin geslaagd om een zeer gebruiksvriendelijke website te ontwikkelen die aansluit bij de noden van deze vereniging. De ontwikkeling is een resultaat van de samenwerking. Daarnaast draagt ze ook bij tot een onschatbare ervaring binnen onze communicatieve en samenwerkende vaardigheden. Duidelijk een win-win situatie dus. Hogeschool PXL en de laatstejaarsstudenten in het bijzonder zijn de VPL zeer dankbaar voor de geboden kans!”
Jelle Lowet: “Het project vind ik zeer geslaagd. Dankzij de vlotte samenwerking met alle betrokkenen konden we dit project realiseren. Ik vind het goed dat binnen de lerarenopleiding dergelijke projecten worden georganiseerd. Voor ons, studenten, biedt dit de mogelijkheid om met externen samen te werken. Uiteindelijk hebben we als eindproduct een stijlvolle website waar we trots op mogen zijn.”