Vanaf volgend jaar zal het departement PXL-IT van Hogeschool PXL een driedaagse opleiding dronetechnologie aanbieden aan haar derdejaarsstudenten. Het is de bedoeling dat de opleiding op termijn zal uitgroeien tot een volwaardig vak binnen de professionele bachelor Toegepaste informatica.
De afgelopen weken en maanden waren drones niet weg te denken uit het nieuws. Zo bekijkt internetbedrijf Amazon momenteel of het mogelijk is om pakjes te laten leveren door drones. Ook bij interventies door de brandweer kunnen voortaan drones worden ingezet om eventuele gevaren accurater in te schatten. Tijdens de Olympische Spelen in Sotsji worden ze dan weer ingezet om te filmen tijdens alpineskiën en snowboarden. Omdat het voor jonge professionals informatica van cruciaal belang is om vlot te kunnen werken met de nieuwste technologieën, heeft het departement PXL-IT beslist om vanaf het nieuwe academiejaar te werken rond dronetechnologie. Francis Vos, departementshoofd PXL-IT: “We spelen kort op de bal en versterken met deze uitgesproken hands-on training de mogelijkheden van onze studenten in België en internationaal”.
Natuurlijk brengt elke nieuwe technologie ook heel wat maatschappelijke vraagstukken met zich mee. Zo was er vorige week ophef rond de plannen van immosite Billionhomes om drones in te zetten om vastgoed te fotograferen, ook als hiervoor geen toestemming werd gegeven door de eigenaars. Francis Vos : “Als departement PXL-IT beseffen we maar al te goed dat het niet voldoende is om onze studenten de technische aspecten van nieuwe technologieën bij te brengen. We zullen daarom nauw samenwerken met juristen en specialisten van de overheid om de studenten ook bewust te maken van elementen als privacy, veiligheid en wetgeving. Zo kunnen we onze studenten een compleet inzicht in de materie bieden.”
Matthias Dobbelaere, deJuristen: “De mogelijkheden van technologie worden alleen beperkt door de fantasie van de bedenker, maar het is ook belangrijk dat jonge IT’ers en technische specialisten zich bewust zijn van de vragen die deze ontwikkelingen opwerpen”.
Per slot van rekening biedt dronetechnologie heel wat interessante mogelijkheden. Naast de brandweer kan ook de politie er gebruik van maken om gevaarlijke locaties te scouten of een klopjacht te organiseren. Maar ook humanitaire hulp, het in kaart brengen van bedreigde diersoorten of de inspectie van gebouwen behoren tot de mogelijkheden.
"IT-studenten PXL leren drones programmeren" - Datanews
"Sint-Truiden gaat drones inzetten bij fruitteelt" - Deredactie.be