Op zaterdag 6 september ging een nieuwe editie van ‘CoderDojo’ van start. In een aantal gratis workshops ontdekken jongens en meisjes van 7 tot 18 jaar hun programmeertalent. CoderDojo is een initiatief van Hogeschool PXL en Universiteit Hasselt. Het concept ontstond in 2001 in Ierland, intussen worden er al in de hele wereld ‘Dojo-sessies’ georganiseerd. De Dojo op campus Diepenbeek, zaterdag, is een eerste in een reeks van tien (afwisselend gehouden in de UHasselt en PXL). Een team van mentoren proffen, assistenten, studenten én sympathisanten staat klaar om per sessie 50 jongeren te coachen
CoderDojo, een non-profitorganisatie die wereldwijd (gratis) bijeenkomsten organiseert, leert jongeren tussen 7 en 18 jaar in clubverband programmeren. Tijdens de zgn. ‘Dojo’s’ ontwikkelen ze websites, apps, spelletjes… Er is slechts één regel: Above all: be cool!. Een heel belangrijke rol in de sessies is weggelegd voor de coaches: mentoren met voldoende ICT-kennis. Zij leggen uit, demonstreren hoe het moet én ze stimuleren de fantasie en creativiteit.
De Dojo-sessieszijn alvast een succes. “De belangstelling groeit. Voor de allereerst sessie in Hasselt, vorig jaar,schreven zich 30 kinderen in. In de laatste sessie waren er dat al 50 de maximumcapaciteit.”, zegt professor Frank Neven, verbonden aan de faculteit Wetenschappen van de UHasselt. “Programmeren leren de kinderen niet op school, dus voor hen is het spannend. En ouders merken dat hun kind wel wat opsteekt tijdens zo’n Dojo.”
Steven Palmaers, onderzoekcoördinator IT van Hogeschool PXL: "We zijn heel blij dat er telkens nieuwe gezichten komen opdagen en dat ouders zich spontaan melden om ook als coach hun bijdrage te leveren. De coaches (allemaal vrijwilligers) bestaan uit een gezonde mix van ouders, sympathisanten, medewerkers en studenten van de Universiteit Hasselt en Hogeschool PXL."