De aula's en labo's van de PXL-opleiding elektromechanica liggen er dezer dagen verlaten bij. Op de eerstejaars na zit zowat de voltallige opleiding – docenten en studenten – verspreid over Europa, van Lapland tot Gibraltar.
"Druk en internationaal", zo kernachtig omschrijft opleidingshoofd Patrick Pilat de activiteiten binnen zijn elektromechanicaopleiding. "Onze tweedejaarsstudenten zijn op studiereis naar Soest in Duitsland, waar ze zelf technische bijscholing geven aan leerlingen uit het beroepsonderwijs en waar ze ook een aantal industriële bedrijven zullen bezoeken. Intussen zijn ook al onze derdejaarsstudenten op stage vertrokken, waaronder vier studenten verspreid over Zweden en Spanje. Een gewoon mens denkt dan dat voor de docenten een rustige periode aanbreekt, maar niets is minder waar. Vorige week zat ik met een collega in Lapland – Rovaniemi en Lulea - om er gastcolleges te geven en kennis te maken met nieuwe technologieën, en nu bel ik jou vanuit Gibraltar, met twee andere collega's. Ook hier hebben we nog heel wat gastcolleges te verzorgen en proberen we ook een blauwdruk te maken voor nieuwe internationale onderzoeks- en onderwijsprojecten. En intussen hebben we in Diepenbeek zelf een Spaanse gastdocent die lesgeeft aan onze eerstejaarsstudenten."
Vanwaar die sterke nadruk op internationale projecten? Patrick Pilat: "De wereld van vandaag is per definitie een internationale wereld en dat geldt zeker voor de wereld van de technologie. Technologie ontwikkelen en onderhouden kun je echt niet in je eigen microklimaatje. Daarvoor moet je multidisciplinair samenwerken met partners in binnen- en buitenland. Als we die attitude willen doorgeven aan onze studenten, moeten we als docenten ook zelf het goede voorbeeld geven." (lacht)
"PXL-opleiding elektromechanica verovert Europa" - Het Belang van Limburg