Met de adoptie van een Filipijnse babykrokodil profileert PXL-Tech zich nu ook mondiaal in de strijd om de bioculturele diversiteit.
Hogeschool PXL zamelde gisteren via een quiz 2.400 euro in voor Crocs. Met dat project probeert de stichting Mabuwaya de sterk bedreigde Filipijnse krokodil van uitsterven te redden. Er leven nog slechts een honderdtal krokodillen in het wild op de Filipijnen.
"Wij vinden dit een erg waardevol project waarin bioculturele diversiteit en onderwijs elkaar perfect aanvullen", zegt Marleen Schepers, departementshoofd PXL-Tech. "Met het ingezamelde geld adopteert PXL niet alleen een bedreigde babykrokodil. Er is ook een sterk milieueducatief luik aan Crocs. De banden tussen Filipijnse schoolkinderen en hun natuurlijke leefomgeving worden versterkt en de lokale bevolking wordt betrokken bij het project. Zonder die maatschappelijke inbedding zijn project en krokodil ten dode opgeschreven."
De Mabuwaya Foundation heeft haar hoofdkwartier op de Isabela State University in Cabagan, een gemeente in de paradijselijke provincie Isabela. Ze ligt vlakbij het Sierra Made Natural Park, een van de ecologisch meest waardevolle gebieden ter wereld. "Een groot gebied met vele unieke, maar jammer genoeg ook bedreigde soorten", zegt Marleen Schepers. "De bioculturele diversiteit staat er onder sterke druk: de vele uitzonderlijke soorten en de oorspronkelijke volkeren die al duizenden jaren lang van dit ecosysteem afhankelijk zijn."
De regio, waar ook de Belgische milieupriester Jan Couvreur actief is, is Hogeschool PXL niet onbekend. Schepers: "Begin maart vertrekt Silke Peeraer, een laatstejaarsstudente groenmanagement, naar Cabagan voor haar stage bij de Mabuwaya Foundation. Bovendien figureert het Crocs-project in het boek van een van onze docenten. De Laatste Wouden van Lu Shan van Peter Dupont verschijnt volgend jaar bij uitgeverij EPO.”
Met een deel van het ingezamelde geld laat PXL een Filipijns klasje uit het lager onderwijs een babykrokodil adopteren. De kinderen zien het beestje 18 maanden lang groeien, geven het een naam, meten het op gezette tijdstippen op en laten het uiteindelijk in het wild vrij. Schepers: “Ze leren zo het belang van milieubescherming. De rest van het geld wordt gebruikt voor schoolgerief, schrijfpapier, gezondheidsprojecten enz.”
Het geld werd bij elkaar verzameld op een Crocs-quizavond, waarop 37 teams van 4 present tekenden en quizteam Hasseltse Connectie uiteindelijk met de winst aan de haal ging. Tijdens de quizrondes door werden er met een kleine knipoog ook 'croques' geserveerd. Schepers: "Het was een heel leuke, succesvolle avond die ook veel geld heeft opgebracht. Hogeschool PXL schenkt zelf 1.000 euro uit eigen zak, geld dat we hebben uitgespaard door afgelopen jaar met digitale in plaats van gedrukte media te werken. Wat ons betreft smaakt dit initiatief naar meer. We zullen elk jaar een ander goed doel – binnen een ander opleidingsdomein – een hart onder de riem te steken."