Woensdag 1 oktober staat in Hasselt in het teken van de Student Take Off, met optredens en tal van attracties als benji-jumpen. Maar studenten die een echte uitdaging willen aangaan, moeten niet wachten tot de festiviteiten op het Kolonel Dusartplein. ’s Middags zet het studentenrestaurant van Hogeschool PXL de PXL-Kriebelburger op het menu, een groenteburger op basis van 33% gedroogde en vermalen Buffalo-wormen met een heerlijke nootachtige smaak. Hogeschool PXL werkt hiervoor samen met voedingsproducent Damhert.
Wereldwijd voeden meer dan 2 miljard mensen zich dagelijks met insecten. Niet zo maar een sprinkhaan hier of een wormpje daar. In totaal kunnen er ongeveer 1.900 soorten op het menu. Van libelle tot tarantula. Ze zijn dus perfect eetbaar. En op termijn kunnen we er niet meer omheen. De productie van vlees vormt een steeds groter wordende aanslag op de beschikbare grondstoffen en het milieu en kan de aanwas van de wereldbevolking niet meer volgen. Alternatieven zijn dus gevraagd. En die liggen letterlijk aan onze voeten. Voor iedere mens op deze planeet leeft er maar liefst 40 ton aan insecten.
In onze contreien zijn we nog niet vertrouwd met de consumptie van insecten. Hogeschool PXL wil alvast haar studenten bewust maken van nieuwe mogelijkheden op het vlak van voeding. De studentenrestaurants van de hogeschool hebben een traditie in het aanbieden van kwaliteitsvolle, gezonde en lekkere maaltijden. Diensthoofd Rudy Rampelberg gaat geen uitdaging uit de weg. “De PXL-Kriebelburger staat woensdag op het menu, en we organiseren ook een degustatie van Insecta-nuggets. We willen onze studenten laten proeven van nieuwe mogelijkheden in gezonde voeding. Ook in onze catering willen we voortdurend vernieuwen.”
"Studentenrestaurant PXL serveert insectenburger" - Het Belang van Limburg
"Insectenburger geserveerd in PXL" - Het Belang van Limburg
"Studentenrestaurant PXL zet insectenburger op het menu" - Limburgnieuws.be
"Zijn we klaar voor insecten op het menu?" - TVL Nieuws
"Studenten smullen van insecten" - Het Laatste Nieuws
"Wormen, paprika en wortelen worden zachte groenteburger" - De Tijd
"Studentenrestaurant PXL zet insectenburger op het menu" - LimburgActueel.be