Het was toch even schrikken. De jaarlijkse campagne tegen alcohol in het verkeer, de BOB-campagne, zou stopgezet worden. De reden? Verkeersveiligheid verschuift van het federale naar het Vlaamse niveau. Minister van Mobiliteit Ben Weyts moet voor de campagne een nieuwe aanbesteding uitschrijven. En daardoor dreigde de BOB-campagne te verdwijnen.
BOB werd 20 jaar geleden gelanceerd. Vandaag is die campagne uitgegroeid tot een succes. Het is een van de weinige anti-alcoholcampagnes die internationaal zelfs navolging kent. Meer dan 17 Europese landen hebben hun campagne gebaseerd op de BOB-campagne. Daarmee is BOB een van de sterke Belgische merken. Een exportproduct.
En de campagne heeft effect. Dat bewijzen de statistieken. Tijdens de BOB-controles blazen steeds minder mensen positief. En dat is, euh, positief. In 1995 liep 6,4 procent tegen de lamp, het afgelopen jaar 2,8 procent. De perfecte combinatie van intensieve sensibilisering en zichtbare handhaving. Dat is de sleutel tot het succes van de BOB-campagnes. De BOB-campagnes redden dus levens.
Gruwel
De eerste BOB-campagne zag het levenslicht in 1994. De alcoholgrens was een jaar eerder van 0,8 naar 0,5 promille gebracht. De anti-alcoholcampagnes waren tot op dat moment hard. Soms zelfs keihard. Ze wilden de chauffeurs laten schrikken. Hoe? Door de gevolgen van hun gedrag te laten zien. Het was de ook periode dat professor Beaucourt alle culturele centra bezocht en mensen de meest gruwelijke dia’s liet zien. Die dia’s toonden ook de gevolgen van rijden onder invloed.
Niet-drinkers zijn helden
De BOB-campagne bracht verandering in de aanpak. Ze was vernieuwend. Gedurfd, ook. De niet-drinkers werden helden. “Ik ben BOB,” werd een populaire aanpak. Die positieve boodschap sprak een veel breder publiek aan. En de mensen kenden BOB: 90 procent van de doelgroep wist na twee jaar al wie BOB was én waarvoor hij stond. Dergelijke sterke cijfers, dat is de natte droom van alle communicatiejongens en –meisjes.
BOB schopte het zelfs tot in Van Dale. In het woordenboek staat bij BOB: “Bob (de; m,v; meervoud: bobs) is iemand die tijdens het stappen geen alcohol drinkt om zo zijn vrienden naar huis te kunnen rijden.”
Vernieuwen
Een concept dat werkt, weggooien? Dat doet niemand. Niet in de overheidscommunicatie. Zeker niet in de reclame. Daar bouw je op verder. Dat vernieuw je. Dat pas je aan. En gelukkig heeft Minister van Mobiliteit Ben Weyts dat ook net op tijd begrepen. Toen hij vorige week aankondigde dat BOB zou verdwijnen, reageerden communicatiespecialisten verbaasd. Er zijn nog bedrijven geweest die dachten om de communicatie over een volledig andere boeg te gooien. Gamma zette ooit de Gamma-man (Luk Wijns) aan de deur. Mora dacht Cora te ontslaan in haar reclamecampagne. En recent had Colruyt het idee om de naam van Cara-pils te veranderen. Ze werden allemaal teruggefloten door de consument. En terecht.
BOB redt levens
BOB moet dus blijven. Een sterke communicatiecampagne die consequent dezelfde boodschap uitdraagt. Met een positief gevoel. Dàt, gecombineerd met zichtbare alcoholcontroles, zorgt voor een wijziging in het gedrag van mensen. En die communicatie redt levens.
Het Belang van Limburg - 21/03/2015