Ondanks het feit dat 95% van de vrouwen graag in ICT werkt, wordt maar 10% van de functies ingevuld door vrouwen. Dit is één van de relevantste conclusies uit de huidige Gender Gap-analyse. Deze nieuwe studie, die werd uitgevoerd door Agoria ICT, CFBL (Centre for Balanced Leadership) en WISE (business community van vrouwen in ICT), vormt een bouwsteen voor meer gender balance in ICT in België.
270 ICT-professionals gaven hun mening rond het belang van gender in de ICT-sector. Wat blijkt? De ICT-sector scoort erg positief als werkplek omwille van flexibiliteit in work-life balance, zowel bij 95% van de mannen als 96% van de vrouwen in de studie. Toch overweegt 25% van de vrouwelijke ICT-professionals de sector te verlaten en heeft 80% het gevoel zich voortdurend meer te moeten bewijzen.
Cegeka vindt dat vrouwen absoluut een plaats hebben in de ICT-wereld. Gender balanced teams leveren immers betere resultaten en de IT- business is dan ook vragende partij om de vrouwelijke aanwezigheid te versterken. Ook Agoria concludeert dat 68% van de bevraagden deze mening deelt.
Nochtans gelooft 80% van de vrouwen dat ze zichzelf meer moeten bewijzen, volgens Agoria-CFBL. Wendy Knaepen, accountmanager Cegeka sluit hier initieel bij aan: “Als jonge vrouw dacht ik dat er wel sprake was van een soort natuurlijke benadeling. Geleidelijk aan groeide het besef dat er wel degelijk kansen zijn, maar dat je er zelf achteraan moet gaan en dat je ze moet grijpen. Als je weet dat 80% van de medewerkers bij Cegeka mannen zijn, dan weet je ook dat carrièrekansen je niet op een presenteerblaadje aangeboden worden.”
Uit de studieresultaten blijkt ook duidelijk dat vrouwen (88%) én mannen (62%) ICT nog steeds zien als een mannenwereld. “Hier moet toch nog rolpatroondoorbrekend gewerkt worden, zeker gezien het toenemende belang van technologie in toekomstige jobcreatie. De sector is nog steeds mannelijk qua denken en cultuur, en moet meer inspanningen leveren om diversiteit te realiseren” aldus Michèle Mees, co-founder van Centre for Balanced Leadership.
Saskia Van Uffelen, CEO Ericsson Belux, vult aan: “ICT is dé technologie die iedereen morgen nodig heeft in de Digitale wereld - een genetwerkte maatschappij waar de gebruiker zal bepalen wat de bedrijven moeten aanbieden, waar sectoren zullen doorbroken worden, waar data het nieuwe goud is, waar ethisch ondernemen centraal staat. Vrouwelijke competenties zijn talenten die in die wereld kritisch zijn. Werken in het hart van de nieuwe economie is passioneel.”
“We zetten met initiatieven als Coderdojo, Makerspace, Lego Education Innovation Studio,… volop in op een positieve ICT-beleving voor meisjes. Op deze manier werken we van onderuit aan een mentaliteitsverandering die de ICT-sector in Vlaanderen en Euregio een geweldige boost kan geven.” besluit Heidi Croes, directeur Student en Onderwijs van de Hogeschool PXL.
"Hoe lang blijft de ICT-sector nog een mannenwereld?" - LimburgActueel.be