Hogeschool PXL start met een kortlopende opleiding ‘Referentiepersoon dementie’. De Hasseltse hogeschool kreeg hiervoor een erkenning van de Federale Overheidsdienst Volksgezondheid. Dankzij deze erkenning worden werkgevers financieel ondersteund wanneer ze een afgestudeerde van deze opleiding aanwerven, en worden ze dus ook gestimuleerd om medewerkers deze opleiding te laten volgen. Studenten van de bachelor-na-bachelor Interdisciplinaire Ouderenzorg krijgen de nieuwe opleiding mee in hun pakket.
Door de vergrijzing van de bevolking ontstaat er een steeds groter wordende en heterogene groep van personen met dementie met diverse mogelijkheden en behoeften. De kortdurende opleiding Referentiepersoon dementie zal professionele zorg- en hulpverleners opleiden die zich engageren om in de eigen werksetting de kwaliteit van de begeleiding van en de zorg voor personen met dementie en hun omgeving te bevorderen.
Coördinator Wouter Grommen: “We willen de cursisten in de eerste plaats inzicht bieden in dementie. Wat zijn oorzaken, hoe gebeurt een diagnose, en hoe beleven demente personen hun omgeving? Uiteraard willen we de cursisten bijbrengen hoe je personen met dementie om een goede manier kunt begeleiden en verzorgen. We willen ook de verdiepings- en expertcompetenties van onze cursisten aanscherpen.”
Hogeschool PXL stelt deze opleiding open voor de diverse woonzorgactoren. Naast de residentiële zorg staat deze opleiding dus ook open voor diensten voor gezinszorg, ziekenfondsen en andere thuiszorgorganisaties die de functie van referentiepersoon dementie in hun werking willen inbouwen en operationaliseren.
Het opleidingsprogramma omvat 60 uren en maakt deel uit van de bachelor-na-bacheloropleiding in de interdisciplinaire ouderenzorg. De kortlopende opleiding “Referentiepersoon dementie” wordt gespreid over twee academiejaren om de combinatie met een job mogelijk te maken. Op 15 september gaat deze opleiding van start.
"Hogeschool PXL gaat referentiepersonen dementie opleiden" - LimburgActueel.be
"Hogeschool PXL gaat referentiepersonen dementie opleiden" - inVlaanderen