Vanaf september start PXL-Education, het departement lerarenopleiding van Hogeschool PXL, met een nieuw postgraduaat Cultuureducator. De hogeschool organiseert deze opleiding samen met de culturele sector. Verschillende culturele centra en musea verleenden hun medewerking. Dit postgraduaat is gericht op geïnteresseerden die in deze sector willen werken, of er tewerkgesteld zijn.
Wie een getuigschrift van cultuureducator wil behalen moet hiervoor een programma van vier modules doorlopen met elk een eigen klemtoon: oriëntatie, educatie, communicatie en productontwikkeling. Marc Hermans, departementshoofd PXL-Education, legt uit: “De bedoeling is dat onze cursisten diverse kunstuitingen kunnen interpreteren en een visie ontwikkelen over de rol van kunst in de samenleving. Daarnaast moeten ze ook vertrouwd worden met de diverse bestuursniveaus die verantwoordelijk zijn voor het cultuurbeleid, en moeten ze beleids- en actieplannen kunnen interpreteren en analyseren.”
Deze opleiding richt zich op verschillende culturele domeinen: kunst, erfgoed, beleid en instellingen, publiek en non-publiek. “We doen een beroep op gastsprekers met goede praktijkvoorbeelden en willen geïnteresseerden leren hoe ze voor een breed publiek inspirerend en helder kunnen communiceren over cultuur. Ten slotte zullen de cursisten zelf educatieve instrumenten ontwikkelen,” aldus Marc Hermans.
Voor deze opleiding werkt Hogeschool PXL samen met verschillende partners uit de cultuursector. Bij het Gallo-Romeins Museum in Tongeren reageren ze alvast erg enthousiast. “We vinden dit een waardevol initiatief. Een goede publiekswerking is een kernfunctie voor een museum of culturele instelling. Vernieuwende projecten en aangepaste educatieve instrumenten spelen hierin een cruciale rol, die goed opgeleide cultuureducatoren kunnen helpen invullen. Daarom willen we samenwerken om binnen deze opleiding publieksmedewerkers en cultuureducatoren op te leiden, en onze ervaringen en expertise te delen,” aldus Nancy Tilkin van het Gallo-Romeins Museum.
Hogeschool PXL mikt voor deze opleiding vooral op houders van een bachelor- of masterdiploma in Lerarenopleiding, Toerisme en recreatiemanagement, Beeldende of Audiovisuele kunsten, of uit diverse kunst- en cultuurrichtingen als Archeologie en Geschiedenis.
Het postgraduaat omvat 22 studiepunten. Inschrijven is mogelijk voor het volledige programma (1500 euro) of voor één of meerdere modules (400 euro per module). De opleiding gaat van start in september 2015 en loopt tot juni 2016. Op 12 september organiseert Hogeschool PXL een infodag waar geïnteresseerden terecht kunnen met vragen over deze opleiding. Die vindt plaats in PXL-NeXT (Elfde-Liniestraat 23A) van 10 tot 14 uur.
Volgende culturele instellingen verlenen alvast hun medewerking aan dit postgraduaat, in de vorm van gastcolleges, plaatsbezoeken, stageplaatsen…:
Daarnaast hebben BOZAR en de Triënnale Hasselt-Genk ook laten weten geïnteresseerd te zijn in een samenwerking.
"PXL start postgraduaat Cultuureducator" - Het Laatste Nieuws
"Hogeschool PXL start nieuw postgraduaat Cultuureducator" - LimburgActueel.be
"PXL start met opleiding postgraduaat Cultuureducator" - Limburgnieuws.be
"Q&A: PXL launches cultural education degree" - Flanders Today