Op 20 november verdedigt Lore Langendries (PXL-MAD/UHasselt) haar doctoraatsonderzoek in de kunsten. Dan opent ook de tentoonstelling ‘FOCUS’ in het Modemuseum Hasselt rond haar onderzoek ‘HUNACTURING WEARABLE OBJECTS’.
Verschillende dierenhuiden werden gebruikt waaruit Lore Langendries haar unieke fragmenten met expressieve structuren en/of kleuren selecteerde, uitgesneden met behulp van de digitale lasersnijmachine. De instellingen van die laser worden aangepast naargelang de intrinsieke eigenschappen van het te bewerken materiaal.
Lore Langendries: “De selecties, doorgaans in de vorm van een cirkel, focussen op de tekening in de huid, op de natuurlijke haarrichting en op specifieke details, vergelijkbaar met een fotograaf die via zijn lens een bepaald beeld afbakent waardoor een nieuwe werkelijkheid weergegeven wordt. Weinig of veel haar, kort of lang haar, richtingveranderingen en structuurveranderingen zijn verschijnselen die iedere dierenhuid en iedere soort bijzonder maken.”
Door de afbakening van de cirkel ontstaat er een buitengewone concentratie op de haargroei binnen de omtrek met een uniek sieraad als resultaat. In sommige gevallen verwijst deze uitgesneden selectie of het fragment nog sterk naar het geheel waartoe het geacht wordt te behoren, namelijk de volledige dierenhuid. In andere selecties komt er in de plaats van deze relatie tussen het geheel en het fragment een nieuw gegeven dat ongekend is en op zichzelf staat.
“Het gebruik van dierenhuiden in sieraden, die gedragen worden op het lichaam, wekt verschillende gevoelens op. Enerzijds is het afstotelijk een ‘harig‘ object te dragen, anderzijds is het aantrekkelijk en wordt strelen een haast automatische reactie,” aldus Lore Langendries.
Het neologisme HUNACTURING omvat de woorden Human, Nature en Manufacturing, en verwijst naar een menselijke toets, natuurlijke materialen en naar een machinaal proces. Met dit proces worden de reproduceerbaarheid van machinale bewerking, een grote betrokkenheid van de maker en een natuurlijk materiaal gecombineerd. Via deze onconventionele fusie werden draagbare objecten vervaardigd die balanceren tussen het unieke en het seriële binnen een machinale context.
HUNACTURING als werkwijze is nuttig in een onderwijscontext binnen het hedendaagse sieraadvakgebied, maar kan ook inzichten geven in andere vakgebieden als een ontwerp- en maakproces.
Op 20 november verdedigt Lore Langendries haar doctoraatsonderzoek ‘HUNACTURING WEARABLE OBJECTS’. Dit onderzoek liep van 2011 tot en met 2015 aan PXL-MAD, UHasselt en KU Leuven. Hiervoor ontwikkelde Lore Langendries een werkwijze om een antwoord te geven op de onderzoeksvraag ‘Kunnen er binnen een industriële context onconventionele werkwijzen worden geïntroduceerd om artefacten een tactieler en uniek karakter te geven?’
Prof. dr. Bert Willems (PXL-MAD en UHasselt)
Prof. dr. Ludo Froyen (KU Leuven)
Copromotor: Prof. dr. David Huycke (PXL-MAD en UHasselt)
Artistiek begeleider: Marc Monzò
De belangrijkste artistieke resultaten van dit onderzoek worden opgenomen in de tentoonstelling ‘FOCUS’ die van 21 november 2015 tot en met 10 januari 2016 loopt in het Modemuseum van Hasselt.