Tijdens een korte academische zitting werd vanmiddag in aanwezigheid van een 70-tal genodigden Makerspace @ PXL/UHasselt officieel geopend. Makerspace @ PXL/UHasselt is een nieuw, multidisciplinair technologisch 'maaklabo' voor jong en oud, op de Technologiecampus in Diepenbeek.
Community
"Bedoeling is dat Makerspace het kloppende hart wordt van een tech & science driven community, een publiek dat gebeten is door wetenschappen en technologie", aldus PXL-directeur Ben Lambrechts. "Technologie valt vandaag niet langer in hokjes op te delen: een auto, bijvoorbeeld, is mechanica, pneumatica, hydraulica, elektronica én ICT. Multidisciplinair samenwerken, cocreatie, do it yourself together: daar gaat het vandaag om. Makerspace moet een plaats van kruisbestuiving worden, een plaats waar iedereen die 'technologie' ademt, welkom is: jong en oud, kinderen lager en secundair onderwijs, hun leerkrachten, de doe-het-zelfhobbyist, het grote publiek, technische en creatieve studenten, startende ondernemers, bedrijfspartners, noem maar op. Samen experimenteren met een 3D-printer of een lasercutter, samen een begeleide technologieworkshop of een bijscholing volgen: het kan allemaal. Hopelijk biedt deze ruimte de bezoekers inspiratie om samen op zoek te gaan naar nieuwe creatieve technologische toepassingen."
Structureel tekort
"Dat is ook nodig", vult rector Luc De Schepper van Universiteit Hasselt aan. "Het is algemeen bekend dat Vlaanderen kampt met een chronisch, structureel tekort aan technische en wetenschappelijke profielen, de zogenaamde STEM-richtingen. Als we onze Vlaamse kenniseconomie willen versterken hebben we dit soort initiatieven broodnodig. We willen dan ook volop inzetten op jonge doelgroepen. Kinderen vanaf het lager onderwijs zijn welkom om begeleide workshops te volgen, zowel in klasverband als op hun vrije woensdagnamiddag. Op die manier hopen we dat ze de STEM-microbe goed te pakken krijgen en dat ze de ingenieurs, wetenschappers en ICT'ers van de toekomst worden." Ook voor studenten en onderzoekers van Hogeschool PXL en de Universiteit Hasselt biedt de Makerspace unieke kansen voor interdisciplinaire samenwerking, bijvoorbeeld binnen de domeinen architectuur en kunsten.
"Net Werchter"
Dat er bij de lagere scholen een behoefte is aan meer technologie en wetenschap, bleek vorige week nog toen de Makerspace-coördinator zijn workshopaanbod voor het voorjaar bekendmaakte. "Op één dag tijd waren we voor alle geplande workshops tot en met juni volgeboekt, met lagere scholen uit alle uithoeken van Limburg", aldus Makerspace-coördinator Tom De Weyer. De mails kwamen echt hallucinant snel binnen. Ik waande me even bij de ticketservice van Rock Werchter." (lacht)
Subsidie
Voor de realisatie van Makerspace @ PXL/UHasselt ontvingen beide instellingen in 2014 een eenmalige subsidie van 100.000 euro vanwege de Vlaamse overheid (departement EWI). Alle andere kosten – het Makerspace-personeel de komende jaren, de aanpassingswerken, website en communicatie – worden gedragen door Hogeschool PXL en Universiteit Hasselt.
Meer info over de makerspace vind je via http://makerspace.pxluhasselt.be
"UHasselt en PXL openen Makerspace" - Het Belang van Limburg
"UHasselt en Hogeschool PXL openen technologisch 'maaklabo'" - LimburgActueel.be
"Makerspace @ PXL/UHasselt officieel geopend" - Limburgnieuws.be
"UHasselt en Hogeschool PXL willen met Makerspace STEM-opleidingen boosten" - Engineeringnet.be
"Makerspace leert werken met 3D-printer" - Het Laatste Nieuws