Wie zelf een woning gebouwd heeft, weet dat de uiteindelijke bouwtermijn – gemiddeld anderhalf jaar – een stuk korter had kunnen zijn, mochten alle betrokken partijen sneller en meer in overleg met elkaar hebben kunnen voortwerken. In Nederland is recent het ‘LEAN bouwen’ in opmars, een methodologie die tijdverlies en faalkosten tracht te reduceren. Hogeschool PXL en Confederatie Bouw starten nu een onderzoek dat moet uitwijzen of en hoe LEAN ook in Vlaanderen toekomst heeft.
Arie Buteneers, docent en onderzoeker aan de PXL-bouwopleiding: “Puur in bouwtijd heb je voor een gemiddeld huis ongeveer 1700 uur nodig, wat overeenkomt met amper 71 dagen van 24 uur. Toch duurt het gemiddeld anderhalf jaar – 550 dagen dus – vooraleer een huis opgeleverd wordt. Heel veel van die verloren tijd is wachttijd: wachten op materialen die niet op tijd geleverd zijn, wachten op een vloerder of een sanitair installateur waardoor de andere werken ook tijdelijk stilliggen, noem maar op. Dat kan uiteraard veel sneller en efficiënter. Bouwbedrijven en aannemers die de wil hebben om dat grondig te herzien en aan te pakken, kunnen de kwaliteit van hun werk verbeteren én tegelijkertijd nodeloze kosten terugdringen.”
Een van de methodologieën die de laatste jaren vooral in Nederland opgang maakt, is ‘LEAN bouwen’. Arie Buteneers: “LEAN komt origineel eigenlijk uit de automotive-industrie en heeft een bedrijf als Toyota groot gemaakt. Veel van de LEAN-principes zijn ook in de bouwsector perfect toepasbaar: door alle bouwpartijen sterk multidisciplinair te laten samenwerken in alle fases van het bouwproject en een performant managementsysteem te hanteren, kun je tijdsversnippering aanzienlijk reduceren en worden de doorlooptijden van bouwprojecten veel korter. Op die manier halen sommige (vooral buitenlandse) bedrijven nu al kostenreducties van 10 tot 15%. Wij gaan in dit onderzoek alle LEAN-parameters en –technieken in kaart brengen, hun relatieve impact op bouwprocessen nader analyseren en op die manier een stappenplan uittekenen dat Vlaamse bouwbedrijven in de toekomst kan helpen om zelf ook LEAN-technieken te implementeren.”
Voor het onderzoek werkt PXL nauw samen met Confederatie Bouw Limburg en een aantal grote Limburgse bouwbedrijven. Chris Slaets, directeur van Confederatie Bouw-Limburg: “We zijn blij met dit projectonderzoek van PXL, want het sluit naadloos aan op de LEAN-pilootprojecten die we onlangs zelf in samenwerking met Cevora en met acht bouwpartners hebben opgestart. Ons doel is hetzelfde: onze bouwbedrijven ondersteunen in hun zoektocht naar meer klantwaarde, minder nodeloze kosten en meer werkplezier. Dat is de uitdaging.”
"PXL en Confederatie Bouw Limburg onderzoeken sneller en goedkoper bouwen" - Het Belang van Limburg
"Limburgs LEAN-project moet efficientie bouwactiviteiten verhogen" - LimburgActueel.be
Geluidsfragment van Radio 2 Limburg