Zeven studenten uit het keuzetraject International Business van Hogeschool PXL zijn op dinsdag 12 mei 2015 vertrokken voor een verblijf van 3 weken in China. Ze zullen daar werken aan drie opdrachten, waarvan twee in samenwerking met Amerikaanse en Chinese studenten. De derde opdracht gebeurt in samenwerking met BENCHAM (Benelux Chamber of Commerce) in Shanghai.
Samira Moujahid studeert Rechtspraktijk bij Hogeschool PXL, Hermine Theunissen en Pieter Schaaps zitten in hun derde jaar Accountancy-Fiscaliteit, en Emelie Kerpetzidis, Jolien Smets, Michiel Van Springel en Marco Montinari zijn vier laatstejaarsstudenten Marketing. Alle zeven volgen ze het keuzetraject International Business en moeten ze in hun laatste jaar een internationale stage doen.
Hogeschool PXL heeft in haar nieuwe strategische beleidsplan internationalisering als één van de speerpunten vooropgesteld. Een ander speerpunt is authentiek onderwijs. Deze twee komen naadloos aan bod in dit China-project, vertelt Benny Bierebeeck, opleidingshoofd International Business, die samen met Christof Jans dit project vanuit PXL leidt. Het project is een samenwerking tussen het departement Business van hogeschool PXL, de Washburn School of Business (V.S.) en de Wuhan University of Science and Technology (WUST) in Wuhan, een stad met meer dan 10 miljoen inwoners in de provincie Hubei (Centraal China).
De eerste opdracht die de studenten moeten uitvoeren is nagaan welke opportuniteiten er zijn voor een Belgisch bedrijf om naar Shanghai te trekken, of omgekeerd: een Chinees bedrijf dat de Belgische markt wil veroveren. Dit is een opdracht die enkel de 7 Belgische studenten uitvoeren, als multidisciplinaire groep, tijdens hun verblijf van 7 dagen in Shanghai. Hierover hebben de studenten reeds wat opzoekingswerk verricht en hun keuze is gevallen op het tweede: een Chinees bedrijf dat naar België wil komen. Voor dat bedrijf gaan ze een volledig businessplan uitwerken. Dat is geen eenvoudige klus, ze kunnen hierbij rekenen op de steun van BENCHAM en experts uit een zestal Belgische bedrijven die in Shanghai actief zijn. De tweede en de derde opdracht gebeuren samen met de Amerikaanse en Chinese studenten. Alle deelnemende studenten zijn in vijf teams ingedeeld, zowel multidisciplinair als multicultureel. Elk team werkt aan opdrachten gekregen van een Chinees bedrijf dat actief is in Wuhan. Aan deze opdrachten zijn de studententeams reeds een aantal weken bezig, via Skype en Facebook. Ze werken deze opdrachten verder af gedurende de week dat ze op de campus van WUST verblijven, waarbij ze ook afspraken hebben bij de betreffende Chinese bedrijven. Aan het einde van deze week presenteren ze hun bevindingen en adviezen aan de bedrijven.
Het belooft een zeer boeiende ervaring te worden voor deze studenten. Ze snuiven er de plaatselijke cultuur op, ervaren aan den lijve dat het niet eenvoudig is om met andere bedrijfsculturen samen te werken en leren dat co-creatie uiterst succesvol kan zijn. Naast het “harde” werk is er ook ruimte voor ontspanning. Na hun week in Shanghai (waarbij er ook wat sightseeing op het programma staat) gaan de studenten nog twee dagen naar Bejing, dan reizen ze door naar Wuhan en tenslotte ronden ze hun trip af met twee dagen Hong-Kong. Een Aziatische ervaring om nooit meer te vergeten!