Ann Bessemans, verbonden aan Hogeschool PXL en de UHasselt, is verkozen tot de Jonge Academie. Op 25 maart volgt haar ‘inauguratie’. De Academie biedt jonge topwetenschappers in Vlaanderen een forum waar ze hun visie over het huidige wetenschapsbeleid kunnen uiten. “Ik ben ervan overtuigd dat ik met mijn ervaring en visie als ontwerpend onderzoeker een belangrijke bijdrage kan leveren aan de Jonge Academie”, zegt Ann Bessemans.
Elk jaar treden tien nieuwe leden toe tot de Jonge Academie – en dat voor een termijn van vijf jaar. Zij worden verkozen op basis van wetenschappelijke excellentie, motivatie én de voorstellen die zij doen met betrekking tot de Academie. Met Niel Hens, Alexander De Becker en Joke Goris telt de UHasselt al drie Jonge Academie-leden in haar rangen.
Ann Bessemans behaalde in 2012 haar doctoraatstitel met de ontwikkeling van een nieuw lettertype (‘Matilda’) dat het leesproces van slechtziende kinderen moet verbeteren. Samen met haar team voert ze ook onderzoek naar visuele prosodie (de expressie die woorden betekenis geeft) om het leesbegrip bij zwakke lezers te verhogen. Dat onderzoek wordt gefinancierd met een Microsoft-beurs van 50.000 dollar. Binnen een Europees onderzoeksproject (COST) werkt Ann dan weer rond ‘leesergonomie’, dat gericht is op het terugdringen van de stagnerende evolutie van lezen in het digitale tijdperk. Andere onderzoeksthema’s zijn de ‘ritmische aspecten’ in lettertypes (die de leesbaarheid en het leescomfort beïnvloeden) en dyslexie (waarbij ze via letterontwerp bekijkt hoe het leesproces ondersteund kan worden).
Haar onderzoek leverde Ann Bessemans in 2015 nog een nominatie op in de verkiezing van het New Scientist Wetenschapstalent. Momenteel is ze verbonden aan PXL-MAD School of Arts (Hogeschool PXL) en de faculteit Architectuur en kunst. Afgelopen zomer richtte Ann, samen met haar assistenten, binnen de School of Arts de onderzoeksgroep READSEARCH op. Die focust op typografisch leesbaarheidsonderzoek.
Ontwerpend onderzoeker
“Met mijn ervaring en visie als ontwerpend onderzoeker kan ik een belangrijke bijdrage leveren aan de Jonge Academie en aan het toegankelijk maken van ontwerpend onderzoek”, zegt Ann Bessemans. “Ik vind het belangrijk om mijn kennis en deskundigheid te delen met de Academie, waar ontwerpers en wetenschappers de handen in elkaar slaan om meer inzicht te krijgen in de verschillende aspecten van het onderzoek.”